”Det ska vara lika tufft att bli lärare som det är att få tag i en biljett till finalen i melodifestivalen”, säger Jan Björklund. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna vill anställa 18 000 lärarassistenter

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna vill satsa 3,1 miljarder kronor per år för att anställa 18 000 lärarassistenter i grundskolan och gymnasiet. Assistenterna ska utföra arbete i skolan som inte rör lektionstiden.- Lärare ska undervisa, säger partiledaren Jan Björklund.

Under sitt sommartal i Stockholm lade Liberalernas partiledare Jan Björklund fram ett nytt skolpolitiskt förslag: 18 000 lärarassistenter ska avlasta lärare och ta över de sysslor som inte rör undervisningen.

– Lärare ägnar sig åt att planera utflykter, rapportera närvaro, följa med elever till skolsköterskan, vara vakter under provskrivningar och mycket annat som inte handlar om att vara just lärare. Därför vill Liberalerna att 18 000 lärarassistenter ska anställas, så att lärarna kan koncentrera sig på undervisningen, säger Jan Björklund.

Åtgärden skulle innebära att var femte lärare får hjälp av en lärarassistent. Det skulle även öka yrkets attraktionskraft, vilket är det viktigaste målet inom skolpolitiken, menar partiledaren.

Orolig för framtidens lärarkår

– Jag är orolig för den lärarkår vi kan få om de rödgrönas politik går igenom. Om platserna på lärarutbildningen blir fler kommer i princip alla som söker att komma in. Det ska vara lika tufft att bli lärare som det är att få tag i en biljett till finalen i melodifestivalen, säger Jan Björklund.

Sedan tidigare kända skolpolitiska förslag från Liberalerna är bland annat mobilfria klassrum, skriftliga ordningsbetyg och betyg från och med årskurs fyra i grundskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.