Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Anders Borgman berätta om lärdomarna efter oljeutsläppet utanför Hörvik i oktober förra året. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Lärdomen efter oljekatastrofen: ”Vi klarar av mer än vi tror”

Publicerad

Beredskapssamordnaren Anders Borgman fick tidigt en huvudroll i oljekatastrofen utanför Hörvik, som inträffade efter att en färja gått på grund, och han är nöjd med insatsen.

– Vi som kommun har en förmåga att ställa om när det krävs, säger han.

Veckorna efter att passagerarfärjan Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten i oktober förra året så arbetade kommunens ledningsstab intensivt för att samla och få ut information, komma igång med saneringsarbetet och planera framåt.

Spindeln i nätet var kommunens kris- och beredskapssamordnare Anders Borgman.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Enligt honom har båda han och kommunen lärt sig en hel del i samband med oljeutsläppet.

– Vi klarar av mer än vi tror. Vi har en förståelse och acceptans i organisationen och folk som verkligen brinner för orten och som är beredda att ställa upp. Tidigt hade vi många frivilliga som ville hjälpa till.

Titta på klippet ovan för att höra mer om lärdomarna efter oljekatastrofen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet