Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vecka har gått sedan Marco Polo bogserades ut från Sverige, men saneringen i Sölvesborg fortsätter länge än. Foto: Johan Nilsson/TT

Saneringen efter oljekatastrofen: ”Ett evighetsarbete”

Publicerad

Drygt en vecka har gått sedan den grundstötta färjan Marco Polo lämnade Sverige. Men oljesaneringen är långt ifrån över.

Hittills har 170 kubikmeter oljeavfall plockats bort från Sölvesborgs stränder.

– Det är ett evighetsarbete, säger krissamordnaren Anders Borgman.

Det var den 22 oktober som färjan Marco Polo gick på grund utanför Hörvik. Oljan som fartyget släppte ut orsakade en miljökatastrof.

Förra torsdagen bogserades Marco Polo från Stillerydshamnen i Karlshamn till ett varv i Gdansk i Polen. Men i Sölvesborg fortsätter saneringen.

Fartyg på grund utanför Hörvik

”Ett evighetsarbete”

Från stränderna har kommunanställda och frivilliga rensat bort 170 kubikmeter oljeavfall, det vill säga bland annat sand, jord och tång som förorenats och som delvis innehåller olja.

– Det har gått bra under omständigheterna och vi har prioriterat områden som har särskilda naturvärden. Vi har gjort grovsanering men det är mycket kvar och sedan väntar finsanering. Det är ett evighetsarbete, säger Anders Borgman, som är kris- och beredskapssamordnare på Sölvesborgs kommun.

Snart ska kommunanställda och frivilliga avlösas längs Sölvesborgs stränder. Nu upphandlar kommunen entreprenörer med ett 50-tal hyrpersonal som ska ta över arbetet, sannolikt under minst ett års tid, vilket P4 Blekinge var först att rapportera.

Miljöbrott utreds

Samtidigt utreds rederiet TT-Line för miljöbrott, en förundersökning som påbörjades av Kustbevakningen men som nu övertas av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

 Även Marco Polos sjövärdighet utreds.

”Utredningen kring sjövärdigheten pågår och det kommer ta tid. Vi inväntar bland annat utlåtande från Statens haverikommission och där har vi fått besked att det kan dröja uppåt ett år”, skriver åklagare Adrien Combier-Hogg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet