Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Henning Furhman, tf chef för kunskapsförvaltningen vad som händer med verksamheten efter misstankarna om att asbest spridits på skolan. Foto: Henrik Friberg/SVT

Larm om asbest vid renovering av Nättrabyskolan i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

I samband med renoveringen av Nättrabyskolan har det upptäckts material innehållande asbest.

Det framgår av ett mejlutskick som gått ut till föräldrar med barn på sommarens fritids.

Saneringsfirman som utför arbetet på skolan befarar att asbest har frigjorts och spridits till intilliggande lokaler i samband med att arbetet inleddes.

Som en försiktighetsåtgärd har fritidsverksamheten flyttats till en tillfällig lokal under sommaren.

– Provtagning är gjord och vi väntar på resultat från den för att få veta om asbest har spridits till intilliggande lokaler, säger Jessica Ahlgren som är rektor på Nättraby kunskapscentrum.

Vad som händer framöver är inte klart ännu.

– När vi får provsvaren kommer vi att skyndsamt ta fram nya åtgärder och informera kring de åtgärder som vi tycker är lämpliga, säger Henning Fuhrman, tillförordnad chef för kunskapsförvaltningen i Karlskrona kommun.

Fritidsverksamheten flyttad

Renoveringen på skolan påbörjades 12 juni – en vecka senare när en av fritidsavdelningarna skulle renoveras upptäcktes asbest.

– Dagen efter flyttade vi fritidsavdelningen till andra lokaler, säger Jessica Ahlgren.

Enligt utskicket till berörda föräldrar bedömer kommunen risken för att någon har fått i sig asbest som väldigt liten.

Upplever ni att det finns en oro?

– Det var några föräldrar som hörde av sig i förra veckan. De verkade inte känna någon stor oro men var frustrerade över situationen, säger Jessica Ahlgren.

I samband med renoveringen av lokalerna på Nättrabyskolan upptäcktes material innehållande asbest. Fritidsverksamheten i de aktuella lokalerna har nu flyttats till en annan lokal. Foto: Henrik Friberg/SVT

Det här är asbest:

  • Asbest är ett farligt ämne som kan orsaka flera allvarliga sjukdomar som till exempel cancer. Det är framförallt personer som arbetar inom byggbranschen som riskerar att bli utsatta för asbestdamm vid bearbetning av material som innehåller asbest.
  • Det är farligt att andas in asbestfibrer eftersom fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar.
  • Asbest är förbjudet, men har tidigare till exempel använts som värmeisolering i rör, brandskydd i ventilationsanläggningar, bullerdämplning i skivor och golvplattor, i fix och fog till kakel och i färger och plaster.  

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.