De boende kunde evakueras av räddningstjänsten, och branden i källaren kunde släckas. Foto: Bengt Hællquist/Videoproducenten

Flerfamiljshus brann i Olofström – personer evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Ett flerfamiljshus på Ingenjörsgatan i Olofström började brinna under torsdagsmorgonen. Flera personer blev kvar i sina lägenheter på övervåningen då de inte kunde ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset.

Larmet kom in vid halv tio på torsdagsförmiddagen. Uppringaren säger att minst tre personer ska finnas på övervåningen i tvåvåningshuset, och man försöker få ut dem genom ett fönster. Fyra styrkor från räddningstjänsten och fyra ambulanser skickades till platsen.

– Vi har en styrka som håller på att evakuera de människor som finns kvar på överplanet, för de kommer inte ut genom trapphuset. Det brinner i källaren, och där håller man på med en släckinsats också, säger Emelie Lantz, brandingenjör på Räddningstjänsten i västra Blekinge.

Enligt SVT Nyheter Blekinges utsände på plats är det ett källarförråd som börjat brinna och rökfyllt trapphuset. Vid halv elva-tiden hade räddningstjänsten med hjälp av stegar, rökdykare och kranbilar lyckats evakuera samtliga boende ur huset.

Branden är släckt, men några hyresgäster och eventuellt några brandmän ska ha fått rök i sig och har tagits om hand av ambulanspersonal. Det ryker fortfarande från ventilationssystemet, så det undersöks just nu, säger Bengt Hællquist, SVT:s utsände.

Polisen ska utreda branden

Polisen har spärrat av bostaden och ska genomföra en teknisk undersökning. I nuläget misstänker man inget brott.

– Det kommer att skrivas en anmälan, men vad rubriceringen kommer bli vet jag inte i nuläget.

I förra veckan brann ett flertal bilar i närheten av bostaden, och det har under det senaste året varit ett flertal uppmärksammade mordbränder i Olofström. Men polisen ser i nuläget inget samband med dagens brand. I slutet av februari brann det i en källare till ett asylboende i Vilshult.

– Man har inte dragit några sådana paralleller än så länge, men det är möjligt att man kan göra det efter hand när utredningen pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.