Testfakta har testat tolv olika laxprodukter. Alla innehöll ämnet etoxikin, ett ämne som kan vara hälsofarligt. I flera av fallen överskrids gränsvärdet för kött flera gånger. Foto: TT

Laxmålet uppe i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

De misstänks för att ha sålt giftig lax till Frankrike. Nu tas det stora laxmålet i Blekinge upp i Hovrätten. Ny rättegång inleddes i dag.

Bakgrunden till fallet är att den numera nedlagda föreningen Blekingefiskarna misstänks för att under lång tid ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike.

Åren som utretts är 2010 och 2012 då föreningen i Karlskrona ska ha köpt viltfångad Östersjölax från Blekingefiskare, packat in den i is och sedan sålt den till Frankrike. Det trots att den innehöll för höga halter av miljögifter, däribland ämnet dioxin.

LÄS MER: Bakgrund: Laxmålet i Blekinge

Den tidigare ordföranden för föreningen friades i tingsrätten, där åklagaren yrkande på 3,5 års fängelse. Även en anställd som stått åtalad friades.

Men nu tas fallet alltså upp i Hovrätten, där förhandlingarna inleddes under torsdagen.

– Vi gick igenom målet igen och har inte nytt förutom att vi gjort nya beräkningar på hur mycket fisk man kan anta ligger över gränsvärdet, säger Ingvar Wennersten, åklagare.

Slutplädering hålls nästa vecka.

Åklagaren vill att de båda misstänkta döms till fängelse för grov smuggling.

2002: EU sätter upp gränsvärden på hur mycket miljögifter fisk får innehålla för att säljas. Sverige får ett undantag som innebär att fisken får ätas och säljas på två vilkor: Myndigheterna måste informera om att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året och yrkesfiskarna inte får exportera fisken till EU. Lettland och Finland får samma undantag och dit får man sälja fisken.

2013: Efter ett anonymt tips gör Karlskrona kommun ett nedslag hos Blekingefiskarnas centralförening och hittar då fakturor från 2011 och 2012 där Blekingefiskarna centralförening sålt över 100 ton Östersjölax just till Frankrike. Två veckor efter att kommunen gjort sitt tillslag stängs Blekingefiskarnas centralförening.

2015: Efter två årsutredningar är kammaråklagaren nästan klar.

April 2016: Åtal för grov smuggling presenteras.

Oktober 2016: Alla inblandade frias av Blekinge tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet