Foto: TT/SVT

Överklagar den friande laxdomen

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare ordföranden och den anställde vid Blekingefiskarnas Centralförening bör dömas till fängelsestraff för grov smuggling av giftig lax. Det menar kammaråklagare Ingvar Wennersten, som nu överklagar tingsrättens friande dom.

Den numera nedlagda Blekingefiskarnas Centralförening (BFC) misstänktes för att under lång tid sålt giftig Östersjölax till Frankrike.

Den 13 oktober friades den tidigare ordföranden och en anställd vid BFC vid Blekinge tingsrätt, som båda var misstänkta för grov smuggling. Och tingsrätten ogillade dessutom yrkandet på företagsboten för BFC.

Begär anstånd

Nu överklagar kammaråklagare Ingvar Wennersten den friande domen. Precis som tidigare yrkar Wennersten på 3,5 års fängelse för ordföranden och ett kortare fängelsestraff för den anställde. Dessutom yrkar han på en företagsbot för en föreningen på tre miljoner kronor – samt att betala tillbaka drygt sju miljoner kronor för den olagligt sålda laxen.

Ingvar Wennersten skriver i sin överklagan att det begärs anstånd till den 11 december för att ange grunderna, eftersom att han menar att tingsrätten i betydande delar undvikit att referera åklagarens muntliga bevisning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet