Panncentralens kassör Birgitta Möller vill trots upprepade löften inte längre redovisa hur föreningens pengar fördelats internt. Foto: SVT

Lever på bidrag – vägrar uppge hur pengarna används

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun ska granska hur Panncentralens många bidrag använts i verksamheten – uppgifter som föreningens kassör inte vill lämna ut till SVT.

Trots tidigare löften att öppet redovisa löner, ersättningar och gager säger föreningen nu nej.

Men styrelsen är splittrad i frågan.

Redan i slutet av december förra året efterfrågade SVT Nyheter Blekinge en sammanställning av de utbetalningar som under året gjorts till valda delar av personal och styrelsemedlemmar i Panncentralen.

Föreningens kassör Birgitta Möller – som själv har 4 000 kronor i månaden för att sköta föreningens ekonomi – svarade då att uppgifterna skulle sammanställs och sedan lämnas ut.

Men kort därpå ändrade hon uppfattning och hänvisade till dataskyddsförordningen GDPR.

”När det gäller lönerna så bedömer föreningen att det skulle strida mot GDPR att dela ett material som innehåller personuppgifter.”, skriver hon i ett mail.

Hon understryker också att ideella föreningar inte har någon skyldighet att redovisa hur pengarna används.

Styrelsen splittrad

Men styrelsen är inte enig.

Ledamoten Bosse Jönsson menar tvärtom att föreningen måste redovisa hur pengarna fördelats.

– Det finns ingen som helst anledning att undanhålla det och det har jag också varit tydlig med. Jag har länge haft en stark känsla av att mycket pengar gått till löner, mycket mer än vad som är brukligt i en ideell förening, säger han.

Efter SVT Nyheter Blekinges granskning av en misstänkt bedrägerihärva kopplad till den bidragsfinansierade verksamheten i Kungsmarken höjdes flera politiska krav på en bred och extern genomlysning av hur Panncentralen använt de olika bidrag som årligen beviljats föreningen.

Nu ska den göras.

– Allmänheten behöver ett kvitto på hur bidragen har använts, säger kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet