Liberalerna i Sölvesborg vill avveckla minknäringen, och kunna använda marken till exempelvis bostäder. Foto: SVT/Arkiv

Liberalerna i Sölvesborg vill avveckla minkfarmar

Publicerad

Liberalerna i Sölvesborg meddelar nu att de vill lägga ner minknäringen. De listar flera skäl till varför farmarna borde förbjudas, bland annat dålig djurhållning samt framtida smittorisker.

På riksnivå har Liberalerna tidigare gjort uttalanden om att man vill permanent avveckla minknäringen i Sverige.

Under lördagen meddelade Liberalerna i Sölvesborg att de under ett möte gått igenom ärendet och väljer nu att ställa sig bakom partiets krav på avveckling.

I ett pressmeddelande listade Roger Klerestam flera skäl till varför Sveriges minkfarmar borde läggas ner. Bland annat att verksamheten innebär dålig djurhållning, att det inte finns marknad för päls i Sverige och att man borde se till framtida smittorisker efter att ha sett vad som hände med coronaviruset.

Vill se ersättning till näringsidkarna

Om staten gör som Liberalerna vill och förbjuder minknäring i landet, så menar Liberalerna att det ska ges en ersättning till farmarna.

Liberalerna menar också att den mark som nu används till minkuppfödning vid avveckling kan användas till flera olika ändamål, så som bostäder, jordbruk eller elproduktion.

– Liberalerna i Sölvesborg vill att vår kommun skall ha ett bra rykte som en miljövänlig och trivsam kommun för alla som kommer i kontakt med Blekinges pärla, avslutar Klerestam sitt meddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer