År 2015 riktade Skolinspektionen allvarlig kritik mot elevhälsan i Karlskrona kommun. Bland annat handlade det om att det endast fanns fyra skolpsykologer på dryg 10 000 barn vilket innebar att varje psykolog i snitt hade ansvar för 2 700 elever.
Trots att kommunen då lovade flera åtgärder ser situationen idag ännu värre ut. Nu finns det fortfarande fyra skolpsykologer men eftersom inte alla jobbar heltid är de färre än när Skolinspektionens kritik kom.
– Framförallt tänker jag att det finns risk att elever hamnar i kläm, säger Rasmus Elmedin, nyanställd skolpsykolog i Karlskrona.
En psykolog till 3 400 elever
Samtidigt har elevantalet ökat till drygt 11 000 och nu har en psykolog i snitt ansvar för 3 400 elever. Psykologförbundet rekommenderar en psykolog på 500 elever men i Karlskrona har varje psykolog nästan sju gånger så många.
– Vi har ju en utredningskö till oss skolpsykologer men vi gör vårt bästa med att hantera den här situationen, säger Rasmus Elmedin.
Efter Skolinspektionens kritik beslutade kommunen bland annat att det skulle avsättas pengar för två nya psykologtjänster och att påbörja rekryteringen direkt och att det skulle tillsättas en centralt placerad psykolog med samordningsansvar senast 1 januari 2016.
Misslyckats med rekrytering
Inför den nya omorganisationen 2016 skulle det finnas tillgång till två psykologtjänster per skolområde – alltså åtta stycken.
Men ingenting av detta har kommunen lyckats med. Även om Rasmus Elmedin nyligen rekryterats har andra personer gått ner i arbetstid och istället finns det därför endast 3,25 psykologer just nu.
– Vi skulle haft fem tjänster vid det här laget men det har inte blivit så. Folk söker andra jobb och det är svårrekryterat, säger Göran Palmér, förvaltningschef på kunskapsförvaltningen i Karlskrona.
Det har ju gått tre år, hur kan det ta så lång tid att komma tillrätta med detta?
– Vi har de ekonomiska medel vi har att förhålla oss till och det ska räcka till mycket. Vi ansökte om statsbidrag men de fick vi inte. Det hade hjälpt en del, säger Göran Palmér.