Tf redaktionschef Jenny Lindborg skriver om journalistikens möjligheter. Foto: SVT

Lokala nyheter – bland det finaste som finns

Uppdaterad
Publicerad

Lokal journalistik – det kan vara tung kommunal granskning eller att åka till Kallinge och leta efter en försvunnen sköldpadda. Men också att ge röst åt äldre medborgare i Karlshamn som vill berätta hur viktigt deras sommarkollo är.

Under veckan har vi firat vårt tioårsjubileum som lokalt nyhetsprogram, SVT Nyheter Blekinge.

Som journalist är det bland det finaste man kan göra att få jobba lokalt. Att få åka ut och möta olika människor och ta del av deras berättelser, berättelser som kommer från hjärtat. 

SVT Nyheter Blekinge 10 år

Ett oförglömligt exempel på detta var 71-årige Bengt Olofsson, som trots sin cancer, berättade för tittarna om sin stora kärlek till Mjällby AIF och lät oss följa med när han såg en av sina sista matcher 2017.

”När vi är som bäst så gör vi stor skillnad”

SVT Nyheter Blekinge har inga specialreportrar – här jobbar tio personer med både högt som lågt. Men vi är något av experter på Blekinge, vi reser genom länet varje dag och vi lever här – precis som du.

Och när vi är som bäst så gör vi stor skillnad, som för Tommy Jonasson från Edestad vars jaktvapen var på drift. Han polisanmälde att han inte fått det vapen han köpt och tecknat licens för – men inget hände på tio månader. Först efter att SVT Nyheter Blekinge rapporterat om fallet agerade polisen och Tommy Jonasson fick sitt vapen.

Era tips är ovärderliga

Våra reportage har till och med lett till att tusentals människor reste sig en novemberkväll i Karlskrona 2014 och samlades i ett fackeltåg genom Karlskronas gator. Detta för att visa sitt stöd för den svårt trafikskadade rektorn Johan Johansson och hans familj. 

Utan tvekan så är det så att medias ljus och granskning är viktig, för både den lilla människan och för samhället. Men mycket av detta hade heller varit möjligt utan tips från er, vår publik.

Vi åker ut med fikakorgen

Inför stundande val i höst så satsar SVT på mer dialog med er tittare än vad vi någonsin tidigare gjort, vi åker ut med fikakorgen för att sitta ner i verkligheten och prata med er tittare om vad som är viktigt för er inför höstens stundande val. Och når inte fikakorgen fram till just dig så kan du via #dinröst direkt lämna dina synpunkter på vad som är viktigt för dig, hur din verklighet ser ut och vad du vill veta inför valet.

Vi finns på fler ställen än i din tv

Och vi finns numera på fler ställen än i din tv. Du kan gå in på vår nyhetssajt svt.se/blekinge och följa målen i KHK:s match eller se en direktrapport från en rättegång. Du kan ladda ner svt-appen där du kan välja lokala push-notiser i din mobil och få veta den senaste stora nyheter sekunderna efter att de inträffat.  Och vi finns givetvis i sociala medier – där du finns! 

Så skriv en rad: Vad tycker du vi ska rapportera om? Vad är viktigt för dig? Mejla oss på blekinge@svt.se Kanske är det du som sitter på vår nästa stora nyhet?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Blekinge 10 år

Mer i ämnet