Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regiondirektör Peter Lilja berättar om de skärpta råden på en presskonferens. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lokala restriktioner införs i Blekinge: ”Skarpa uppmaningar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs strikta regionala råd med anledning av den ökade coronasmittspridningen. Region Blekinge menar att läget är så pass allvarligt att de inte vill invänta beslut från Folkhälsomyndigheten.

– Vi har valt att snabba på införandet, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Nu införs nya strikta lokala coronaråd i Blekinge, efter den kraftigt ökade smittspridningen. Det handlar om uppmaningar att endast umgås med de personer man normalt träffar dagligen, undvika sociala sammanhang, undvika alla resor som inte är ”absolut nödvändiga” och undvika köpcentrum, badhus, gym och andra platser där trängsel kan förekomma.

– Det här är skarpa uppmaningar, som påverkar vardagen för dig som bor eller vistas i Blekinge. Var och en av oss har ett stort ansvar för att bidra till att hålla smittspridningen nere så mycket som det är möjligt, säger Peter Lilja, regiondirektör.

Blekinge har de senaste veckorna sett en kraftig ökning av antalet konstaterat coronasmittade. Bara efter helgen rapporterades 93 nya fall. Totalt har Blekinge haft 1249 bekräftade smittofall, och 19 dödsfall.

Påskyndar införandet av coronaråd

Regionen ska ha fört dialog med Folkhälsomyndigheten, men väljer att inte invänta beslutet från den nationella myndigheten.

– Vi för en dialog med Folkhälsomyndigheten, men har valt att snabba på införandet, eftersom vi ser att det behövs. Smittspridningen har ökat i Blekinge, även bland de äldre. Likaså ökar belastningen på hälso- och sjukvården. Det finns också en risk för att testkapaciteten inte kommer räcka till. Därför behöver vi nya, skarpa uppmaningar till alla som bor och vistas i Blekinge, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

De skärpta råden gäller från onsdagen den 11 november, till och med den 30 november. Därefter kan de komma att förlängas eller ersättas av lokala allmänna råd efter beslut från Folkhälsomyndigheten.

  • Umgås endast med de personer som du normalt träffar dagligen, den egna familjen eller personer som du bor tillsammans med. Delta inte i fester, middagar, afterwork eller andra privata tillställningar.
  • Stanna hemma. Res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt. Undantag är resor till och från arbete, studier eller hälso- och sjukvård.
  • Arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt.
  • Arbetsgivare uppmanas att erbjuda och underlätta distansarbete och skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.
  • Besök inte köpcentrum, museer, badhus eller gym, där det finns risk för trängsel. Undantag är nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek.
  • Besök eller delta inte i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher eller tävlingar. Undantag är dels utövande av professionell idrott, dels idrottsträningar för barn födda år 2005 eller senare. Träna utomhus så långt som det är möjligt.
  • Res inte med kollektivtrafik vid tidpunkter då trängsel kan uppstå. Promenera, cykla eller res med egen bil istället.
  • Alla verksamheter som tar emot kunder eller besökare uppmanas att minimera antalet personer som samtidigt är på plats, anpassa öppettider och erbjuda digitala alternativ till ett fysiskt besök.

Skolundervisning omfattas inte av dessa råd.

Region Blekinge uppmanar också alla som behöver att söka vård och tandvård som vanligt.

Källa: Region Blekinge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet