Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Halldenius har studerat konsekvenserna av kontanters försvinnande. Det påverkar en grupp människor negativt varje dag, menar hon. Hör henne berätta i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Forskarnas studie visar att kontanthantering behövs

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av kontanter är liten i Sverige – men det finns personer som är beroende av dem. Forskare på Lunds universitet trycker nu på kontanthanteringens vikt i samhället för att minska utanförskapet.

– I det här fallet behöver vi faktiskt mindre digitalisering, säger Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter.

Hon har tillsammans med Moa Petersén, docent i digitala kulturer, studerat kontanternas försvinnande där de har intervjuat flera personer som anses vara beroende av kontanter av olika anledningar.

Lena Halldenius menar att kontanterna har stor betydelse för en viss grupp människor.

– Den största indikatorn på varför man är kontantberoende är fattigdom. Man kanske inte har råd med den teknik som krävs för en digital ekonomi, säger hon.

”Svaret inte populärt”

Under projektet har Halldenius noterat att synen på kontanter har förändrats efter pandemin, då många slutade använda fysiska pengar av bland annat smittorisk. Bilden av kontanter som smutsiga pengar lever kvar, menar hon.

– Det finns separata kassaköer för kontanter och det blir så tydligt vem som ställer sig där, vilket dessa personer upplever som väldigt jobbigt.

Halldenius menar att lösningen på problemet är simpel, då den redan finns. Dock är svaret inte alltid så populärt.

– Svaret är inte smartare eller bättre digitalisering, utan det är mindre digitalisering.

Hör henne berätta om sin forskning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.