Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer Sophia Ahlin (M), Deborah Lind (KD) och Björn Nurhadi (SD) i samlad trupp – som Blekinges nya politiska styre. Foto: Jerker Hagman/SVT

Blekinge blir första region att styras av sverigedemokrat

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna bildar tillsammans ett nytt styre i Region Blekinge. Samarbetet presenteras i det så kallade Juniavtalet på 80 punkter.

I överenskommelsen ingår att SD får posten som regionstyrelsens ordförande. Det är första gången partiet innehar den posten i Sverige.

Som SVT rapporterat tidigare är ett nytt styre på gång i Region Blekinge. Det nuvarande minoritetsstyret med S och C byts ut till ett majoritetsstyre med M, KD och SD.

Det nya samarbetet presenterades under en presskonferens under tisdagseftermiddagen. Sverigedemokraterna kommer att ta över posten som regionstyrelsens ordförande.

– Jag anser att vi nu tar ansvar med stark majoritet, säger Deborah Lind (KD) till SVT.

Under tisdagseftermiddagen presenterades nya regionsamarbetet på en presskonferens i Karlshamn. Foto: Jerker Hagman/SVT

”Största partiet”

Moderaternas gruppledare Sophia Ahlin framhåller att det var en del av överenskommelsen att posten som regionstyrelsens ordförande nu tillfaller SD.

– Sverigedemokraterna är största partiet, säger hon.

Vem det blir som tar över som regionstyrelsens ordförande ville SD:s gruppledare Björn T Nurhadi inte besvara under tisdagens presskonferens om det nya styret.

– Det ska vi utse i en intern process och vi har många lämpliga kandidater, säger han.

Men som vi rapporterat tidigare uppger källor till SVT Nyheter Blekinge att det blir Sölvesborgspolitikern Robert Lindén.

Det nya styret räknar med att kunna ta över tidigast i september.

S: ”Politisk oreda”

Socialdemokraternas och Centerpartiets nuvarande minoritetsledare, regionstyrelsens ordförande Christina Mattisson (S), kommenterar maktskiftet i Region Blekinge. Hon konstaterar att de fört samtal med övriga partier förutom Sverigedemokraterna om att bilda ett nytt majoritetsstyre – men att de försöken nu fallit.

– Ska man nu bilda ett nytt styre och allt ska väljas om kommer det skapa ett vakuum över tid. Vi känner inte att regionen behöver en politisk oreda just nu. Vi hade varit betjänta av ett samarbete  med bred samsyn som hade kunnat fortsätta med den inriktning som vi påbörjat, säger Christina Mattisson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.