Region Blekinges politiska styre är nu på väg att bytas ut. Foto: TT

Uppgifter: Maktskifte på gång i Region Blekinge – besked inom kort

Uppdaterad
Publicerad

Det nuvarande minoritetsstyret med S och C är på väg att bytas ut. Ett majoritetsstyre med M, KD och SD kommer nämligen att presenteras inom kort, erfar SVT Nyheter Blekinge.

Det var den 24 maj som SVT Nyheter Blekinge kunde berätta att Kristdemokraterna lämnar regionstyret med Socialdemokraterna och Centerpartiet. Därmed sprack den koalition som styrt Region Blekinge sedan valet.

Nu säger källor till SVT att ett nytt politiskt styre är på gång. Intensiva förhandlingar ska ha förts i flera veckor mellan Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, som kan bilda en egen majoritet med 30 av 57 mandat i regionfullmäktige. Ett besked om det nya styret är på gång inom de kommande dagarna.

Enligt det förslag som ligger på bordet föreslås Sölvesborgspolitikern Robert Lindén (SD) bli ny ordförande i regionstyrelsen.

SVT Nyheter Blekinge har sökt representanter för M, KD och SD för kommentarer om det planerade maktskiftet. Ännu har ingen velat kommentera uppgifterna.

– Nej, jag kan inte bekräfta det och har inga kommentarer, säger Deborah Lind (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.