Annicka Engblom (M), till vänster, är starkt kritisk till hur Heléne Björklunds (S) parti har agerat i talmansfrågan. Foto: Riksdagen/SVT

M-ledamoten: ”Oerhört sorgligt för demokratin”

Publicerad

Riksdagsledamoten Annicka Engblom (M) skräder inte orden över Socialdemokraternas agerande i riksdagen i dag, när de röstade fram Lotta Johnsson Fornarve (V) som andre vice talman istället för Björn Söder (SD).
– Jag tycker det är oerhört sorgligt för demokratin att de visar sådan ringaktning inför den praxis som rått så länge inom riksdagen, säger hon.

Under måndagen röstade riksdagen fram sina talmän, och redan under förmiddagen annonserade Socialdemokraterna att de skulle rösta på Vänsterpartiets kandidat till andre vice talman – för att peta Björn Söder (SD) från posten. Ett agerande som Annicka Engblom (M), Karlskrona, är starkt kritisk till.

– Det är en till stora delar sorglig historia. Vi har haft en praxis i riksdagen att partierna i fallande ordning vad gäller partistorlek har valt vice talmän, eller lagt ner sin röst. Så var det när Söder valdes 2014, men i ljuset av att Socialdemokraterna står i färd att eventuellt förlora sin regeringsmakt frångår de nu alla principer, säger Annicka Engblom (M).

Men att Andreas Norlén (M) valdes till talman är hon desto gladare över.

– Det är det både självklara och bästa utfallet. Jag har haft förmån att jobba med honom i fyra år i Konstitutionsutskottet, och känner väl till hans sätt att leda i svåra förhandlingar och sy ihop knepiga situationer. Han har goda förutsättningar att göra ett fantastiskt jobb för riksdagen som talman.

S: ”Skrattretande”

Socialdemokraternas riksdagsledamot Heléne Björklund, Sölvesborg, är inte heller helt nöjd med dagens resultat men kallar Annicka Engbloms kommentar för skrattretande.

– Att höra att vi frångår praxis av en moderat måste jag säga är skrattretande. Jag tycker det hade varit högst rimligt att det största partiet från det största blocket hade fått talmansposten, och där valde Moderaterna att frångå all tidigare praxis. Då ser vi ingen anledning att vara det enda partiet som följer traditionen, säger Heléne Björklund (S).

Riksdagens talmän 2018-2022:

Visa

Talman: Andreas Norlén (M)

Första vice talman: Åsa Lindestam (S)

Andra vice talman: Lotta Johnsson Fornarve (V)

Tredje vice talman: Kerstin Lundgren (C)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer