Riksdagens nya talmän: Åsa Lindestam (S), Kerstin Lundgren (C), Andreas Norlén (M) och Lotta Johnsson Fornarve (V). Foto: TT

Här är riksdagens nya talmän

Publicerad

Sveriges riksdag fick under måndagen nya talmän.
Moderaten Andreas Norlén utsågs till talman. Men Sverigedemokraterna, som nominerat Björn Söder till både andra och tredje vice talman, blev helt utan någon post.
Här är listan på samtliga nya talmän.

Foto: TT

Andreas Norlén (M) – talman

Moderaten Andreas Norlén är ny talman. Talmannen är det högsta ämbetet som går att väljas till. Förutom att leda riksdagens arbete har talmannen också en nyckelroll när det kommer till regeringsbildningen – det är talmannens uppdrag att sondera terrängen och erbjuda det starkaste alternativet att bilda regering genom att föreslå ny statsminister.

Andreas Norlén har suttit i riksdagen i tolv år, är doktor i juridik samt ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Tidigare har han varit ledamot i civilutskottet och suppleant i justitieutskottet.

Foto: TT

Åsa Lindestam (S) – första vice talman

Som första vice talman är Socialdemokraten Åsa Lindestam den som ersätter Andreas Norlén om inte han finns tillgänglig.

Åsa Lindestam har arbetat som rektor under den senaste mandatperioden, representerat Gävleborgs län och varit vice ordförande i försvarsutskottet. Hon har suttit i riksdagen i 16 år.

Foto: TT

Lotta Johnsson Fornarve (V) – andra vice talman

Liksom alla vice talmän kan Lotta Johnsson Fornarve ersätta talmannen om inte han finns tillgänglig.

Lotta Johnsson Fornarve har arbetat som lärare och var under förra mandatperioden ordförande i kultur- och fritidsnämnden och ledamot av kommunfullmäktige i Oxelösunds kommun. Hon har även varit distriktsordförande för Vänsterpartiet i Södermanland. Lotta Johnsson Fornarve valdes in i riksdagen 2014.

Kerstin Lundgren (C) – tredje vice talman

Kerstin Lundgren valdes in i riksdagen 2002 och var ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet från dess och fram till 2006. Den senaste mandatperioden har hon varit ledamot i utrikesutskottet samt Centerpartiets utrikestalesperson. Kerstin Lundgren är utbildad statsvetare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet