Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd. Foto: SVT

M vill ha kameraövervakning efter skolbränder

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepade bränder och inbrott tvingades två av Karlskronas gymnasieskolor att hålla stängt i dag. Oacceptabelt, menar Moderaterna, som vill införa kameraövervakning och id-kontroller på de utsatta skolorna.

Bränder och inbrott på gymnasieskolor har den senaste året orsakat oro bland både elever och personal och efter förra veckans facit – med flera inbrott och en brand – höll både Törnströmska och Fischerströmska gymnasiet stängt i dag

700 elever berördes av beslutet.

Och nu kräver oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) att kommunledningen omedelbart agerar.

– Det kan röra sig om så många som sju skolbränder hittills i år och dessutom flera inbrott. När det påverkar elevernas rätt till utbildning måste vi vidta åtgärder, säger Camilla Brunsberg.

Hon föreslår därför att kommunen snarast utreder möjligheterna att införa både id-kontroller, väktare och kameraövervakning på de hårdast drabbade skolorna.

– Jag tycker att kommunen i samarbete med skolorna och polisen måste utreda om det är möjligt. Obehöriga ska inte röra sig på skolans område, säger Camilla Brunsberg, som under måndagen lyfte frågan med kommundirektör Carl-Martin Lanér.

Om kommunen har möjlighet att tillfälligt eller permanent placera kameror i och utanför skorna kan Moderaterna i dag inte ge svar på.

– Det är en av de frågor som måste snabbutredas.

Enligt Karlskrona kommun öppnar de berörda gymnasieskolorna som vanligt igen i morgon, tisdag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer