Region Blekinge har ungefär 2 000 kvinnor att undersöka fram till årsskiftet. Personalen försäkrar en säker mammografiundersökning, trots att coronaviruset ännu härjar i länet. Foto: SVT

Mammografin igång efter coronastängt: ”Hoppas de vågar sig hit”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Blekinges mammografi tillbaka i fullt bruk efter att delar av verksamheten fått hålla stängt till följd av coronaviruset. Screeningen i Karlskrona har öppnat igen och det är åter full bemanning. Nu hoppas personalen att de kvinnor som kallas vågar komma.

I mars månad ställdes mammografiscreening in för kvinnor över 70 år i regionen. Senare stängde man screeningen helt i Karlskrona och utförde endast kliniska undersökningar, alltså cancerutredningar, men mottagningen i Karlshamn har varit öppen för kvinnor mellan 40-69 år.

Karlshamns lokaler ansågs vara bäst lämpade med hänsyn till smittorisken, vilket inneburit att verksamheten bara kunnat kalla hälften så många kvinnor. Men sen i måndags har Blekinges kvinnor återigen haft två mottagningar att gå till.

Corona i Blekinge

– Det känns bra att vara igång igen, säger Kerstin Elmberg, tillförordnad avdelningschef för mammografin i Blekinge.

”Kom om du blir kallad”

Regionen har nu ungefär 2000 kvinnor att undersöka fram till årsskiftet och Kerstin Elmberg hoppas hinna med så många som möjligt. Dessvärre brukar endast hälften av de kallade dyka upp.

Hon försäkrar att det är säkert att utföra sin mammografiundersökning, trots att coronaviruset ännu härjar i länet.

– Ju tidigare vi kan ge eventuell diagnos desto större chans är det att bli botad, säger Kerstin Elmberg.

I klippet berättar hon hur de arbetar för att minska smittspridning och vad man som patient ska tänka på vid ett besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet