En man i 45-årsåldern frikänns av Blekinge tingsrätt, som menar att han har inte brutit mot fiskelagen. Foto: SVT/Arkiv

Man frias i rätten – döms inte för tjuvfiske

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern som misstänkts för att ha brutit mot fiskelagen i somras, frikänns nu av Blekinge tingsrätt. Rätten menar att det inte finns anledning att misstro att han har märkt sina fiskeredskap på rätt sätt.

Det var i slutet av augusti som flera hundra kilo ål beslagtogs i en hamn i Sölvesborgs kommun. Det var vid Havs- och vattenmyndighetens kontroll som drygt 700 ålar hittades i en så kallad ålsump, en slags förvaringslåda.

Eftersom sumpen inte var märkt med ägaruppgifter, som den ska vara när man har fisketillstånd, så kopplades Kustbevakningen in som inledde in förundersökning om misstänkt tjuvfiske.

Liknande vittnesuppgifter

Nu, drygt ett halvår senare, frikänner Blekinge tingsrätt mannen från åtalet. Mannen har i förhör uppgett att sumpen ska ha varit märkt med en tydlig lapp om vem som äger sumpen.

Vittnen har uppgett liknande berättelser och mannen menar att det förekommer att märkningar tas bort av ovänskap.

Rätten friar: ”Saknar anledning att misstro”

Enligt tingsrättens bedömning saknas anledning att misstro mannens uppgifter om att ålsumpen var märkt. ”Det finns inte något i utredningen som visar att xx känt till eller insett risken för att märkningen var borta när Kustbevakningen kom till plats.”, står det i beslutet.

Den som döms för brott mot fiskelagen kan få böter eller fängelse upp mot ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.