Rättegångsförhandlingarna i Blekinge tingsrätt har pågått under tre dagar. Under torsdagen yrkade åklagaren på att mannen ska dömas till ett långvarigt fängelsestraff. Foto: TT/SVT

Man misstänkt för grova barnvåldtäkter: Åklagaren yrkar på långvarigt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den man i 70-årsåldern som misstänks för flera fall av sexualbrott mot barn har nu avslutats.

Åklagaren yrkar på ett långvarigt fängelsestraff för mannen.

Tre förhandlingsdagar har hållits i Blekinge tingsrätt mot den man i 70-årsåldern som misstänks för att ha förgripit sig på en flicka i tioårsåldern vid upprepade tillfällen under flera års tid.

Under torsdagen hölls den sista rättegångsdagen och åklagare Charlotte Genberg yrkade på ett långvarigt fängelsestraff för den misstänkte mannen – samt att han ska stanna i häkte tills dess att domen faller.

Men hur många års fängelse – det valde åklagaren att inte precisera.

– Jag gick inte in på detaljer hur långt fängelsestraff det skulle vara. Det överlämnar jag till rätten, säger hon.

Nekar till våldtäktsanklagelserna

Den som döms för grov våldtäkt mot barn döms till fängelse i lägst fem och i högst tio år.

– Jag påtalade att det gäller ett fall av grov våldtäkt mot barn som har minst fem år i straffskala. I det här fallet rör det sig om två sådana fall och flera andra fall av grovt övergrepp mot barn, säger åklagare Charlotte Genberg.

Åtalet mot mannen gäller förutom flera fall av våldtäkt mot barn även grovt barnpornografibrott och kränkande fotografering då mannen misstänks ha filmat och fotograferat flera av övergreppen.

Dom väntas om två veckor.

Mannen har nekat till grov våldtäkt och grovt sexuellt övergrepp, men medger kränkande fotografering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reporter Michelle Hallberg berätta om första rättegångsdagen, där en bekant till mannen var en av åhörarna. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.