Magnus Manhammar (S) Foto: SVT

Manhammar (S) om åtalet: ”Bra och oerhört betydelsefullt”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspolitikern Magnus Manhammar (S) var den som polisanmälde Christopher Larsson (SD) för hets mot folkgrupp efter gruppledarens inlägg på partiets Facebook-sida. Han är i dag nöjd över att anmälan lett till åtal. – Jag hoppades på det och jag tycker det är bra och oerhört betydelsefullt, säger han.

Det var i november förra året som Karlskronapolitikern Magnus Manhammar (S) polisanmälde Sverigedemokraternas gruppledare i Karlskrona Christopher Larsson efter ett inlägg SD-ledaren gjort på partiets Facebook-sida. Inlägget skrevs i samband med att minareten i Karlskrona skulle invigas med böneutrop, något som Larsson visade starkt missnöje mot.

Under onsdagen väcktes åtal mot Christopher Larsson för hets mot folkgrupp.

– Jag tycker det är viktigt att det leder till åtal och att det får konsekvenser när det hetsas mot människor på det sättet, säger Magnus Manhammar till SVT Nyheter Blekinge.

Viktigt för diskussionsklimatet

Magnus Manhammar är glad över att ärendet har utretts och nu gått till åtal.

– För mig handlar om det om lag och ordning och brott mot lagen. Han pekar ut muslimer som potentiella terrorister. Det är fruktansvärt och oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle, säger Magnus Manhammar.

Vad hoppas du på nu?

– Jag hoppas att han fälls och att det får bra konsekvenser för samhällsklimatet och diskussionsklimatet på sociala medier. Det känns bra att rättsväsendet säger ifrån så att gränsen inte kan förflyttas hur mycket som helst, säger Manhammar.

Christopher Larsson erkänner att han skrivit inlägget men nekar till brott. 

– Det är tråkigt att polisens och domstolens resurser läggs på sådana här ärenden. Mitt syfte har aldrig varit att kränka någon och det har jag heller inte gjort, säger Christopher Larsson till SVT Nyheter Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.