Stefan Löfvens uttalanden om att Sverige behöver färre asylsökanden, strider mot partiets partiprogram, menar riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S). Foto: TT

Manhammar (S) tar avstånd från Löfvens flyktinguttalande

Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens uttalande om att halvera flyktingmottagandet till Sverige har kritiserats av Miljöpartiets ledning – nu väcker planerna reaktioner inom Socialdemokraterna.
– Jag tycker att det är olyckligt och i strid med vårt partiprogram, säger riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Det var i tisdags som Stefan Löfven, under sitt besök i Malmö, sa att Sverige behöver färre asylsökande och uttryckte målsättningen att halvera flyktingmottagandet för att uppnå nivåer som ligger närmare genomsnittet i EU, något som Sydsvenskan var först att rapportera om.

Utspelet har väckt starka känslor och flera representanter från regeringskollegorna Miljöpartiet har tagit avstånd från uttalandet.

Språkröret Per Bolund (MP) skriver exempelvis på sociala medier att ”Det är Socialdemokraternas politik, inte regeringens.”

”Är en mänsklig rättighet”

Men Löfvens utspel väcker även intern kritik. Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S), från Karlskrona, tycker att uttalandet är förvånande.

– Uttalandet får stå för Stefan Löfven. Det finns inget som bekräftar hans uttalande i partiprogrammet utan tvärt om, säger Magnus Manhammar.

– Enligt vårt partiprogram står vi upp för asylrätten och det är en mänsklig rättighet. Människor som är på flykt undan kring och förföljelse har rätt att söka asyl i alla länder och det ska de ha även i Sverige, säger Magnus Manhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer