Manifestationen hålls på torget i Ronneby. Foto: Michael Hultman/Privat

Manifestation i Ronneby samlade 300 personer

Uppdaterad
Publicerad

På lördagens samlades drygt 300 personer för en manifestation mot våld och brottslighet – något som en grupp Ronnebybor anser blivit ett allt större problem på orten.

Vid klockan 16 på lördagen samlades omkring 300 personer i en tyst manifestation på torget i Ronneby.

– Vi ska synas, men inte höras.  Vi ska stå och visa att vi köper inte det här. Det har hänt en massa i Ronneby, och vi vill med vår närvaro visa att att vi tycker det är nog nu, säger Michael Hultman, arrangör.

2.500 medlemmar

Det är administratörerna till den facebookgruppen ”Otrygga Ronneby”, som har 2.500 medlemmar, som tagit initiativ till dagens manifestation som har tillstånd från polisen.

Som SVT tidigare berättat har det stundtals varit irriterat mellan olika grupperingar på orten kring bilden av Ronneby och dess påstådda problem, som målas upp av ”Otrygga Ronneby”.

Men Michael Hultman, som alltså företräder gruppen tror inte att några meningsmotståndare kommer vara på plats under lördagen, och man är inte ute efter att provocera någon, säger han.

– Från vår sida är det här ett helt lugnt evenemang. Det blir inte några skyltar där det står något olämpligt, utan bara ljus.

Trots att evenemanget ska vara partipolitiskt obundet fanns Sverigedemokraterna, som enda parti, på plats på torget med vimplar och lokala företrädare.

– I och med att de är folkvalda så får de ställa dit vad de vill, men det här har absolut ingenting som har med politik att göra. Jag kände inte till att de skulle vara här, säger Michael Hultman.

Polisen på plats

Även polisen känner till manifestationen och ska finnas på plats vid torget.

– Så fort det är ett evenemang så är det klart vi försöker vara närvarande. Sen är det inte obekant att det varit extra stökigt bitvis i Ronneby, vilket gör att det blir ännu mer viktigt. Men inte så att vi förväntar oss stök och bråk, säger Per-Johan Ljungberg, inre befäl på polisen i Karlskrona till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.