Foto: Marinmuseum

Marinmuseum i ekonomisk kris: ”Kan tvingas varsla personal”

Publicerad

Marinmuseum i Karlskronas kan tvingas varsla personal om uppsägning, då coronaviruset har slagit hårt mot museets ekonomi.

Anledningen till den försämrade ekonomin är uteblivna besökare på grund av coronaviruset. Marinmuseumet i Karlskrona påverkas också kraftigt av Vasamuseets förlorade intäkter eftersom de tillhör samma statliga myndighet, Statens maritima och transporthistoriska museer.

Förbereder varsel

Omfattande besparingsåtgärder har redan införts, men de räcker inte och myndigheten står inför både akuta och långsiktiga ekonomiska problem. Därför förbereder Marinmuseum sig nu för att varsla personal. Det skriver museet på sin hemsida.

I fjol hade Marinmuseum närmare 296 000 besökare. De flesta var turister.

Museichef Mats Persson kan ännu inte säga hur många tjänster som kan komma att drabbas i Karlskrona, men det förbereds nu på att ta fram underlag för eventuell varsel.

– Nu när Vasa håller stängt får det stora konsekvenser snabbt. De stod för hälften av myndighetens omsättning, det är allvarligt läge.

Personalen informerades under onsdagen, vilket har lett till oro bland anställda på Marinmuseum.

– Det är ingen som är munter över detta. Alla går i en ovisshet. Vi planerar för ett värsta-läge, säger Mats Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet