På grund av att hon är förlamad från midjan och neråt trodde Matilda Strandberg-Lindberg inte att det skulle vara möjligt att genomgå en graviditet, men nu väntar hon tvillingar. Foto: SVT

Matilda, 26, är förlamad och väntar tvillingar

Uppdaterad
Publicerad

Längtan efter barn har länge varit stor. Men på grund av att hon är förlamad från midjan och neråt och sitter i rullstol, så trodde hon aldrig att det skulle vara möjligt att genomgå en graviditet.

Nu är lyckan dubbel – paret väntar tvillingar.

– Jag är nog lite unik, säger Matilda Strandberg-Lindberg.

Hon har suttit i rullstol i hela sitt liv och även om längtan efter barn har varit stor, så har hon alltid tänkt att biologiska barn nog inte är ett alternativ – att kroppen inte skulle orka en graviditet.

– Jag har inte trott att det kommer gå på naturlig väg, utan tänkt att jag åtminstone ska behöva hjälp på traven. Jag har en speciell kropp och är ju inte som alla andra, säger Matilda Strandberg-Lindberg.

Karlskrona

När hon var sex månader slutade hon plötsligt röra sig. Vid en undersökning hittade läkarna en tumör, neuroblastom, en cancerform som påverkar nervsystemet. Hon blev förlamad från midjan och neråt, men har känsel till ungefär 80 procent.

Matilda Strandberg-Lindberg har suttit i rullstol i hela sitt liv. Foto: SVT

Även om en läkare aldrig sagt att barn inte skulle kunna gå, så kändes det ändå för Matilda Strandberg som att det det vore för bra för att vara sant.

– Samtidigt ville jag försöka, annars hade jag ångrat mig hela livet.

Sagt och gjort. Det behövdes heller inte många försök innan hon och maken Viktor var gravida. Glädjen är svår att sätta ord på. Snart visade det sig dessutom att glädjen var dubbel – det var två små pickande hjärtan de fick se på skärmen vid första ultraljudsundersökningen.

– Min man var helt tyst. Jag själv började skratta. Det var nog en chock från min sida, berättar Matilda.

Tycks vara unik

Det är svårt att svara på hur pass unik Matilda Strandberg-Lindberg är. Men att det inte är vanligt att vara förlamad och få tvillingar är en sak som är säker. Flera föreningar som SVT Nyheter Blekinge varit i kontakt med, som på ett eller annat sätt jobbar med personer med olika typer av funktionsnedsättningar, har sällan hört om personer i Matilda Strandbergs situation.

– Jag har hört om en annan, men inte fler. Jag är nog lite unik, säger Matilda själv.

Tvillingarna är beräknade att födas den 8 februari 2019, men som många andra tvillingar kommer de troligen tidigare än så. Att föda vaginalt skulle trots Matildas kropp vara möjligt rent medicinskt enligt läkarna.

Kejsarsnitt

Däremot kommer det nu bli kejsarsnitt – inte på grund av Matildas funktionsnedsättning, utan helt enkelt för att det är tvillingar och av den anledningen redan då räknas som en risk.

– De säger att kan jag bajsa så kan jag trycka på själv och att det då är samma muskler. Samtidigt har jag ju liksom ingen styrka i benen, så jag tycker det låter lite märkligt att det skulle gå. Men nu är det helt uteslutet. Det blir kejsarsnitt och vi väntar nu på en tid för att gå igenom lite hur det kommer att gå till, berättar Matilda.

Att det kommer bli en utmaning att ha två små barn är paret fullt medvetna om – och att utmaningen kommer bli ännu större för Matilda Strandberg-Lindberg, det försöker de ändå vara lugna i. Lägenheten i Karlskrona är handikappanpassad och visst finns det en hel del som också kommer att behöva anpassas inför tvillingarnas ankomst.

– Vi har hittat ett skötbord som är höj- och sänkbart. Sedan har vi fått bygga om det lite själva. Viktor är som tur är bra på sånt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet