Amanda Glader, klass 7E på Snäckebacksskolan i Ronneby, har vissa idrottslektioner utomhus eftesom alla klasser inte får plats i idrottssalen. Foto: SVT/Stina Sandström

Mer idrott på schemat fyller idrottssalen – elever får ha lektioner utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Flera klasser på Snäckebacksskolan i Ronneby måste nu ha idrottslektioner utomhus – året om.

Detta eftersom idrottssalen blivit full efter att grundskoleelever nu ska ha mer idrottsundervisning än tidigare.

Sedan höstterminen i år startade har skolidrotten i grundskolan utökats med 100 extra undervisningstimmar, sedan ett regeringsbeslut för ungefär ett år sedan. Detta har börjat gälla för de som nu börjat sjuan.

På grund av hårt tryck på idrottshallar har detta varit en tuff utmaning att lösa för vissa skolor, bland annat på Snäckebacksskolan i Ronneby.

– Vi har ju bara två idrottssalar och där får vi inte plats med alla klasser när eleverna ska ha mer idrott, säger Ulrika Lundin, rektor på Snäckebacksskolan.

Ulrika Lundin, rektor Snäckebacksskolan i Ronneby. Foto: SVT/Stina Sandström

Snö stoppar inte utomhuslektion

Sjuorna på Snäckebacksskolan har numer tre idrottslektioner i veckan istället för två och detta har skolan löst med att vissa klasser har idrottslektioner utomhus under hela året.

– Vi har en av de lektionerna utomhus var tredje vecka. Är det klass tre-varning är det klart att det inte går att vara ute men kommer det vara snö eller sådant väder kommer vi vara ute ändå men då får man anpassa aktiviteten utifrån vädret, säger Tomas Eriksson, idrottslärare Snäckebacksskolan.

Klass 7E är en av de klasser som berörs.

– Jag hade hellre velat vara inne men det funkar ute också om man har på sig rätt kläder så man inte fryser, säger Amanda Glader, elev, klass 7E.

– Om det ska vara snö eller halt vill man ju inte vara ute och springa eftersom man kan halka och skada sig, säger Alice Pyka, elev klass 7E.

Amanda Glader, Alice Pyka, Viktor Nilsson går i klass 7E på Snäckebacksskolan som är en av de klasser som har idrott utomhus året runt. Foto: SVT/Stina Sandström

”Tuffare nästa år”

Nästa år ser det ut som att ännu fler elever kommer behöva ha idrottslektioner utomhus eftersom det då kommer vara både sjuor och åttor som har mer idrottsundervisning.

– Det blir nog ännu tuffare nästa år för som prognosen ser ut nu kommer ytterligare en utökning av årskurs sju. Så det kommer nog bli ännu fler som får idrott ute året runt, säger Ulrika Lundin, rektor.

Först hösten 2021 räknar rektorn med att situationen ska vara löst när den planerade nya grundskolan i Ronneby står klar, dit Snäckebacksskolan ska flytta.

– Där byggs även en ny sporthall med tre salar som troligtvis kommer vara klar september 2021 så då hoppas vi få plats, säger Ulrika Lundin.

Tomas Eriksson, idrottslärare Snäckebacksskolan. Foto: SVT/Stina Sandström

Så har Blekinges kommuner löst extra idrottsundervisning:

Karlskrona:

I Karlskrona är det främst de större skolenheterna som har haft svårt att få plats i idrottshallarna som till exempel Rödebyskolan, Jändelskolan och Nättrabyskolan. Där har skolorna antingen löst det genom att använda sig av andra idrottslokaler som till exempel en spinninsal, ha mer friluftsaktiviteter eller teorilektioner.

Det har även fått lösas genom att dela av idrottssalen och att minska bytestiden mellan klasserna.

Sölvesborg:

I Sölvesborg har skolorna kunnat lösa de extra idrottstimmarna eftersom flera av idrottshallarna är byggda för att kunna delas.

Olofström:

På någon skola har tillgången till inomhushall för idrott gjort att man har fått lägga något mer idrott utomhus. Men enligt kommunen bedöms det inte vara bekymmersamt och på vissa skolor bedrivs redan huvuddelen av idrottsundervisningen utomhus.

Ronneby:

I Ronneby är det främst Snäckebacksskolan som haft problem att få till de extra idrottstimmarna. Se ovan hur skolan löst situationen.

Karlshamn:

I Karlshamn har det inte varit ett problem att få plats med alla elever i idrottshallar och eleverna kan ha idrottslektioner inomhus som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.