Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Joakim Eriksson på Migrationsverket Nilyufars ärende. Foto: SVT

Migrationsverket: Därför måste Nilyufar lämna Sverige

Publicerad

Skälen för att Nilyufar borde bo med sin kusin i Mörrum är för att hon behöver hjälp för att klara vardagen, på grund av sin downs syndrom. Men det är inte tillräckligt för att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Det bedömer Migrationsverket, som har avslagit deras asylansökan om skyddsbehov.

SVT Nyheter Blekinge har via en fullmakt från Nilyufar Amirbekovas gode man tagit del av hennes handlingar från Migrationsverket. Därmed kan myndigheten uttala sig om det enskilda fallet.

2018 söktes uppehållstillstånd för Nilyufar på grund av anknytningen till hennes kusin Rita, som bor i Mörrum med sin make. Ansökan avslogs men överklagades av familjen till Migrationsdomstolen. Där utreddes även om det fanns några synnerligen ömmande omständigheter, alltså om det kan göras undantag med tanke på Nilyufars situation.

Men i slutet av 2020 kom beskedet – Nilyufar ska utvisas till Kazakstan.

– Domstolen tog ställning och de kom fram till att det inte fanns några synnerligen ömmande omständigheter. Kraven är väldigt högt ställda i den paragrafen, säger Joakim Eriksson, chef för den enhet som hanterat Nilyufars senaste ärende.

Får inte adoptera

Rita och Ingemar Olsson har också under 2020 ansökt om att få adoptera Nilyufar vid Blekinge tingsrätt, men även denna är en ansökan som avslagits. Anledningen är att man inte kan bekräfta den personliga relationen som påstås ha funnits när Rita och Nilyufar växte upp i Kazakstan. De övriga skälen som gavs ansågs heller inte som särskilda skäl till adoption. Ärendet överklagades men fick avslag även i hovrätten.

Inte tillräckliga skäl

Rita och Ingemar Olsson har senare sökt asyl för Nilyufar som skyddsbehövande. Då prövas ifall hennes hälsa på något sätt skulle utgöra ett skyddsbehov i Sverige.

Eftersom Migrationsdomstolen redan har bedömt att det inte fanns ömmande omständigheter har det inte prövats igen av asylprövningsenheten.

Efter att de hade utrett ärendet, har myndigheten även den här gången beslutat att ge rött ljus – skälen är inte tillräckliga för att Nilyufar ska stanna i Sverige.

– Vi har vägt omständigheterna i hennes ärende mot de som finns i Kazakstan och konstaterat att hon är inte flykting eller skyddsbehövande, säger Joakim Eriksson, enhetschef.

Hör honom förklara mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.