Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nilyufar Amirbekova ska skickas tillbaka till Kazakstan, trots att hon inte kan ta hand om sig själv och inte har några släktingar kvar i landet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Nilyufar har Downs syndrom – ska skickas ensam till Kazakstan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Nilyufar Amirbekova inte har några släktingar kvar i Kazakstan så ska hon skickas tillbaka dit. Nilyufar har Downs syndrom och kan inte ta hand om sig själv, utan försörjs av sin kusins familj i Mörrum.

Nilyufar Amirbekova är 38 år, men enligt läkarnas bedömning är hon som ett barn. Hon har Downs syndrom och har inte längre några släktingar kvar i Kazakstan. Ändå ska hon tillbaka dit, enligt beslut från Migrationsverket.

– Det är en mardröm. Jag känner att jag kommer dö den dagen de skickar henne dit. Hon kan inte ta hand om sig själv, säger hennes kusin Rita Olsson.

Fått flera avslag

När Nilyufars mamma dog 2018 valde hennes kusin Rita Olsson att hämta hem henne från Kazakstan till Sverige och Mörrum. Tillsammans med sin man Ingemar har hon sedan dess tagit hand om sin kusin och kämpat för att hon ska få stanna hos dem.

Men familjen har fått avslag efter avslag.

– Vi har vägt omständigheterna i hennes ärende mot omständigheterna som finns i Kazakstan och konstaterat att hon är inte flykting eller skyddsbehövande, säger Joakim Eriksson, chef för Migrationsverkets asylprövningsenhet.

Bekymrad över situationen

Ingemar Olsson, som också är god man till Nilyufar, är bekymrad över situationen och orolig för Nilyufars framtid.

– Det här är i våra tankar hela tiden, vad som ska hända med henne. Antagligen låser de väl in henne på något hem och där kommer hon i så fall bli sittande.

I klippet nedan – hör Migrationsverket om sitt beslut:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Joakim Eriksson på Migrationsverket Nilyufars ärende. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.