Här släpps popcornen ut i Östersjön. Foto: SVT/Henrik Friberg

Här släpps 40 000 liter popcorn ut över Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Den stora miljöräddningsövningen Balex Delta övar i dag på att sanera oljeutsläpp. Under övningen släpptes det ut 40 000 liter popcorn i vattnet.

Tanken är att det här ska efterlikna olja, då övningen handlar om just bekämpning av oljespill och utsläpp av giftiga kemikalier.

Balex Delta är en av världens största miljöräddningsövningar och samlar länderna kring Östersjön en gång om året. Bakom övningen står bland annat länsstyrelserna i Blekinge och Skåne, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt kustbevakningen. Totalt deltar 32 länder i övningen.

– Vi som övar den här veckan kommer inte att kunna förhindra att olyckan inträffar. Men när den väl sker så ska vi vara redo att hantera den. Vi ska vara beredda och veta vad vi behöver göra, säger Kustbevakningens generaldirektör Therese Mattsson.

550 personer ingår i arrangemanget och det är 20 fartyg, flygplan och helikoptrar som deltar i övningen.

De vita säckarna på däcken innehåller en del av popcornen som ska släppas i havet. Foto: SVT/Henrik Friberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.