En ny rapport från Jordbruksverket visar hur minkarna i den svenska minknäringen mår. Foto: SVT

Minkar har det bättre – men mer forskning behövs

Uppdaterad
Publicerad

Nu visar en ny rapport från Jordbruksverket att minkarna har fått det bättre på svenska farmer men att det samtidigt behövs mer forskning. Resultatet väcker också kritik.

Det var i januari förra året som regeringen gav uppdraget att utreda om minkar som lever på svenska pälsdjursfarmer kan bete sig naturligt. Nu har en rapport med resultatet kommit.

– Vi har funnit att generellt har minkarna fått det bättre sedan vi beslutade om nya och skärpta djurskyddsregler år 2012. Uppgifter från länsstyrelsens kontrollbesök och även data från minknäringens omsorgsprogram visar på färre brister och en bättre djurmiljö, säger Karin Åhl, som är utredare och sakkunnig på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Mer forskning

Ett resultat av rapporten är också att det behövs mer forskning. Det är nämligen fortfarande oklart hur vanligt det är med beteendestörningar bland minkar i pälsdjursuppfödningen.

Enligt Sveriges Radio Ekot var det Miljöpartiet som tryckte på för att utredningen skulle göras. I partiet finns nu en besvikelse över rapporten och att den inte föreslår skärpta krav på minknäringen.

– Jag tycker att den är lam, jag hade hoppats på tydligare riktlinjer från Jordbruksverket, säger Elisabeth Falkhaven, som är MP:s talesperson i djurskyddsfrågor, till Sveriges Radio.

Enligt Branschorganisationen Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund finns det i Sverige cirka 70 minkfarmer. Många av dem finns på Listerlandet utanför Sölvesborg.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet