Bo Algers, professor i husdjurshygien, kräver en stängning av minkfarmerna. Foto: TT/SVT

120 veterinärer och forskare kräver förbud mot minkfarmar i Sverige

Publicerad

De befarar att minkfarmer blir permanenta smitthärdar för coronaviruset. 120 veterinärer och forskare kräver därför ett förbud mot pälsdjursuppfödning.

Det var på DN Debatt i slutet av september som 120 veterinärer och forskare framförde kravet på ett förbud mot minkfarmer. Sveriges Veterinärförbund följde sedan efter och ställde sig bakom uppropet.

Av djurskyddsskäl

Sedan tidigare kräver initiativtagarna till uppropet att minkuppfödning i burar ska förbjudas av djursskyddsskäl.

– Minkar är rovdjur som jagar på stora ytor. De har inte möjlighet att få utlopp för sitt naturliga beteende i de burar som används i pälsindustrin, säger Bo Algers, professor i husdjurshygien vid Sveriges lanbruksuniversitet och en av undertecknarna.

Anger smittskyddsskäl

Men nu har han ytterligare argument för att bomma igen pälsdjursindustrin – och det är av smittskyddsskäl. Minkar är mottagliga för coronaviruset och det, menar han, innebär en risk att farmerna härbärgerar covid-19 och smittar människor igen.

– Minkhållningen är en potentiell reservoar för viruset, säger Bo Algers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.