Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
HMS Vinga har valts ut för att ingå i Natos stående minröjningsstyrka. Spela klippet för att höra mer om vad det innebär. Foto: Karin Karltun/SVT

Minröjningsfartyg från Karlskrona planeras ingå i Natostyrka

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige ansluter till Nato så kommer det svenska försvaret att vara en del av alliansens gemensamma insatsstyrka. I Karlskrona har minröjningsfartyget HMS Vinga och dess besättning fått order om att förbereda sig vid ett Natointräde.

Efter att Turkiet och Ungern ratificerat Sveriges Natoansökan ska det vara fritt fram för ett inträde och redan nu pågår förberedelserna för den dagen.

Som medlem i Nato kommer Sverige att delta i den gemensamma insatsstyrkan och därför har delar av försvarets verksamhet nu valts ut för uppdraget. Bland annat minröjingsfartyget HMS Vinga som ligger i Karlskrona.

– Vi förväntas delta med fartyg i Natos stående sjöstyrkor, säger Bengt Forssman, divisionschef för minröjningsdivisionen i Karlskrona.

Tidigare samarbete

Sedan en lång tid tillbaka har det svenska försvaret haft ett samarbete med Nato, men att bli en fullvärdig medlem kommer att innebära en stor förändring.

– Nu kommer vi göra det här i en kontext med andra, vi är vana att göra det själva, säger Bengt Forssman.

I dagsläget pågår utbildning av personal och materiella förberedelser, planen är att vara fullt redo 2024.

– Vi har bemannat upp enheten med personal som är redo att ingå i Natos minröjningsstyrka, säger Mathias Hagberg, fartygschef på HMS Vinga.

Spela klippet för att höra divisionschef Bengt Forssman och fartygschef Mathias Hagberg berätta om förberedelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.