Kulturskolan i Ronneby har ett besparingskrav på två miljoner, vilket nu alltså tycks innebära att 1,8 tjänster ska bort från skolan, förutsatt att förhandlingarna med de fackliga parterna kan slutföras som planerat. Sen är det kulturförvaltningens chef Tobias Ekblad som tar beslutet formellt.
Det är inte klart hur många lärare som blir berörda, men att det kan bli flera bekräftas av Tobias Ekblad.
– Det kan det bli. Nu ska vi först se vilka som är anställda inom områdena drama, bild och piano och upprätta en turordningslista, säger han.
Oro i skolorkestern
Tidigare fanns ett förslag om om att alla blås- och stråkinstrumentlärare skulle plockas bort. Ett förslaget som skapat oro bland personal, elever och föräldrar.
– Det var ett förslag, men vi har nu backat från det, meddelar Tobias Ekblad, förvaltningschef på Ronneby kommuns utbildningsförvaltning.
Personalens egna förslag
Det är han som förvaltningschef som har fått uppdraget att hitta en lösning. Personalen har lämnat egna besparingsförslag och gör allt för att få behålla så mycket som möjligt av undervisningen på Kulturskolan. De föreslår bland annat andra lokaler med lägre hyror, för exempelvis dansverksamheten.
Utbildningsförvaltningen har tagit del av personalens förslag och har sett över de olika alternativen. Det väntas komma beslut om Kulturskolans framtid i mitten på februari. Men redan nu har alltså fackliga parter och personal fått ta del av ett förslag.
– Jag har mitt fokus på att göra det så bra som möjligt för Ronnebys ungdomar, säger Ekblad.
Besparingar inte tillräckligt
Att spara in 1,8 tjänster är inte tillräckligt för att kulturskolan ska klara sin budget. Kulturskolan måste också höja sina avgifter med hundra procent.
– Med den höjningen hamnar vi på samma avgiftsnivå som finns i övriga kommuner i Blekinge, säger Tobias Ekblad.
Kritiserar förslaget
En av de anställda på kulturskolan, teaterpedagogen Gudrun Claesson, som också är fackligt ombud för Lärarförbundet, kritiserar sparförslaget.
– Jag tycker det är väldigt tråkigt. Det blir försämringar, framförallt för Ronnebys barn och ungdomar. Förslaget innebär att man slår sönder en väl fungerande verksamhet, som man byggt upp under många år, säger Gudrun Claesson.