Magnus Björk, musiklärare på Kulturskolan i Ronneby, är orolig för verksamhetens framtid nu när kommunens budget är klubbad. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Musikläraren: ”Vet inte om man har ett jobb efter jul”

Publicerad

Ronnebys kommunbudget för 2020 påverkar flera verksamheter, bland annat Kulturskolan. Två miljoner reduceras och elevernas avgift fördubblas till 600 kronor per termin. Musikläraren Magnus Björk är nu orolig för skolans framtid.

Han berättar att flera oroliga elever har hört av sig och undrat om verksamheten kommer att fortsätta nästa termin. Han önskar att han kunde ge ett svar, men än vet han inte hur framtiden på Kulturskolan i Ronneby kommer att se ut.

– Man vet ju inte om man har ett jobb efter jul, säger Magnus Björk.

Personal kommer behöva lämna

Utbildningsförvaltningschefen Tobias Ekblad, menar att tjänster kommer att försvinna men att han i nuläget inte kan säga vilka som kommer att drabbas. En annan konsekvens lär bli att grundskolorna inte längre kan använda sig av Kulturskolan.

– Det kommer på sikt troligen påverka grundskolornas möjlighet att få den kulturella hjälpen, säger Tobias Ekblad.

Tobias Ekblad, Utbildningsförvaltningschef, menar att tjänster på Kulturskolan kommer att försvinna. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Avgiften fördubblas

Terminsavgiften för eleverna höjs i och med den nya budgeten från 300 till 600 kronor, vilket kommunalråd Roger Fredriksson (M) menar balanserar med andra kulturskoleavgifter i Blekinge.

Ledningen har också ett krav, att tre av fyra av Kulturskolans linjer så som drama, musik, dans och bild, behålls för att verksamheten ska leva upp till sitt namn. Alltså kan en av linjerna drabbas, när skolans budget nu har reducerats med två miljoner. Musikläraren Magnus Björk vågar inte ens gissa vilken av linjerna som i så fall blir lidande.

– Nej, jag vill inte tänka den tanken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.