• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Marcus Sabel blev formellt invald som ersättare i byggnadsnämnden. Men uppdraget var egentligen tänkt för hans bror. Foto: SVT/Privat

Misstaget: Valde in fel bror i nämnden efter namnmiss

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna Marcus och Magnus Sabel i Ronneby må ha mycket gemensamt, men det politiska engagemanget är inte en av sakerna. Därför blev det olyckligt att fel bror råkade väljas in i byggnadsnämnden.

Politikerna i Ronnebys kommunfullmäktige avhandlade på decembersammanträdet ett vanligt rutinärende – Liberalernas ersättare i byggnadsnämnden skulle entledigas och ersättas av en annan.

I fullmäktigestolen nominerades Magnus Sabel (L) till posten och röstades fram. Men i protokollet skrevs av misstag hans bror Marcus Sabel in och misstaget uppdagades inte förrän det var för sent, något som Sydöstran var först att rapportera om.

– Haha, jag visste inte det förrän de hörde av sig och berättade vad som hänt. Jag är inte politiskt engagerad alls så det blir nog inte så bra, säger Marcus Sabel (-), ersättare i byggnadsnämnden.

”Brister i systemet”

Liberalernas gruppledare, Roger Gardell, beklagar det inträffade.

– Det är säkert sånt som händer, men det är skrämmande att det ska kunna hända. Jag skulle kunna läsa upp ditt namn och lämna in och så hade du blivit vald, så kan det inte fungera, säger han.

Så det här är inte bara en dråplig historia?

– Inte bara, det visar brister i systemet. Framöver hoppas jag att kravet blir att lämna in en skriftlig lapp, och det kommer jag ta i fullmäktige på torsdag.

Lämnat in avsägning

Marcus Sabel har nu lämnat in sin avsägning som ska behandlas på kommunfullmäktige på torsdag. Förhoppningsvis kan rätt bror väljas in efter det.

– Jag kommer säkerställa så att det blir rätt denna gång, säger Roger Gardell.

SVT har sökt Magnus Sabel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.