Lagman Dan Sjåstad vid Blekinge tingsrätt. Foto: Fredrik Kronholm/SVT

Mordbrandsmisstänkt åldersbedöms som barn – och vuxen

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket bedömde den mordbrandsmisstänkte mannens ålder till 19.

Tingsrätten drog av två år – och släppte honom på fri fot.

Den misstänkte mannen bedömdes alltså vara vuxen av Migrationsverket. Men i samband med häktningsförhandlingen i Blekinge tingsrätt påstod mannen själv att han var 17 år. Något som rätten valde att tro på.

– När det gäller om man är 17 eller 19 år säger Högsta domstolen att man ska gå på den bedömning som är mest sannolik, säger Dan Sjåstad, lagman vid Blekinge tingsrätt.

Ingen medicinsk åldersbedömning

I det här fallet gick det inte att säga vilken ålder som var mest sannolik för den misstänkte mannen. Och då ska tingsrätten välja det mest förmånliga alternativet – vilket gjorde att mannen bedömdes vara 17 år.

Hur Migrationsverket kom fram till att mannen är 19 år framkom aldrig i rätten. I samband med mannens asylprocess gjordes ingen medicinsk åldersbedömning.

– Vid den tidpunkten gjordes inte medicinska åldersbedömningar av Rättsmedicinalverket, säger Iréne Sokolow pressinformatör på Migrationsverket.

Olika regelverk

Migrationseverket har inga synpunkter på att rätten gjorde en annorlunda åldersbedömning av mannen.

– Vi har våra regelverk där man bedöms utifrån utlänningslagens regler. I ett brottmål har man rättegångsbalkens regler, säger Iréne Sokolow pressinformatör på Migrationsverket.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.