Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Får åklagaren som hon vill riskerar den misstänkte pyromanen i 60-årsåldern att dömas till tio års fängelse. Under måndagen hölls den sista rättegångsdagen vid Blekinge tingsrätt. Foto: SVT

Misstänkt pyroman inte psykiskt sjuk – riskerar långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

En rättspsykiatrisk utredning slog nyligen fast att den man i 60-årsåldern som misstänks för storbranden i centrala Ronneby i somras inte anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Under måndagen hölls den sista rättegångsdagen, där åklagaren ville se att mannen döms till ett långt fängelsestraff.

Morgonen den 5 juni i somras fattade ett stort trähus i Ronneby eld och brann ner till grunden. Åklagaren menar att mannen tänt eld på ett intilliggande sopkärl som senare spridit sig till flerfamiljshuset och vill se att mannen döms för grov mordbrand, bland annat eftersom flera personer låg och sov i huset.

Dessförinnan hade ett flertal andra mindre bränder inträffat i området, dels på en offentlig toalett i centrala Ronneby och på vuxenpsykiatrin. Mannen åtalas därför även till tre fall av skadegörelse.

Riskerar långt fängelsestraff

Inför den sista rättegångsdagen har en rättspsykiatrisk utredning genomförts som visar på att mannen inte var allvarligt psykiskt störd vid det misstänkta brottstillfället. Något som BLT tidigare rapporterat.

Mannen riskerar därmed flera års fängelse.

– Jag yrkar på 10 års fängelse, säger åklagare Nina Ljung.

Mannen förnekar brott och riktar kritik mot åklagarens bevisning.

– Det finns ingen konkret bevisning som styrker att det är han. Han menar att åtalet bör ogillas och att han bär släppas på fri fot, säger advokat Pia Lindström.

Dom väntas i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.