Thomas Martinson har tagit över som den bedrägerimisstänkte 29-åringens försvarsadvokat. Foto: Micael Engström/SVT

Misstänkt storbedragare byter till kändisadvokat

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige misstänkte storbedragaren från Karlskrona har bytt försvarare till kändisadvokaten Thomas Martinson. Samtidigt uppges hans tillstånd i det marockanska fängelset allvarligt ha försämrats under det dryga halvår han suttit där.

29-åringens tidigare försvarsadvokat Lars Engstrand har självmant valt att lämna sitt uppdrag, då det har ”uppkommit en potentiell intressekonflikt” enligt hans inlaga till Blekinge tingsrätt. Vad denna intressekonflikt består i vill han inte kommentera.

– Vi har bestämt att advokat Thomas Martinson tar över och det är det jag har att säga, säger Lars Engstrand.

Thomas Martinson har tidigare gjort sig känd som försvarare i flera större mål – bland annat en av Stureplansmördarna och Jonas Falk, som misstänktes vara huvudman i ett omfattande narkotikasmugglingsmål i vad som kom att kallas Operation Playa. Han är dessutom försvarsadvokat till en av de två Blekinge-krögare som misstänks ha drivit en amfetaminfabrik i ett restaurangkök i Karlskrona.

– Det stämmer att jag har tagit över ärendet, men jag har inte hunnit sätta mig in i det alls ännu. Det ringde något nummer från Marocko tidigare i dag men jag satt i förhandling och hade inte möjlighet att svara, så jag har inte pratat med klienten ännu, säger Thomas Martinson.

Mår dåligt i fängelset

Den misstänkte 29-åringen greps i slutet av november förra året i Marocko, och sitter nu frihetsberövad i El Arjat-fängelset i huvudstaden Rabat.

Enligt den kostnadsräkning tidigare försvararen Lars Engstrand har lämnat in har hans tillstånd allvarligt försämrats sedan han greps. I ett telefonsamtal i april beskriver 29-åringen situationen i fängelset som ”ohållbar”. Där framgår också att 29-åringen var tveksam till att lämnas ut till Sverige fram till i februari.

– Det kommenterar jag inte, säger Lars Engstrand, tidigare försvarsadvokat.

Totalt begär Lars Engstrand 331 918 kronor i ersättning, bland annat för tre besök hos 29-åringen i Marocko.

I nästa vecka väntas 29-åringen lämnas ut till Sverige. Då väntar omfattande rättsprocesser, dels i Hovrätten i Malmö angående en tidigare fängelsedom, samt fortsatt utredning kring de 96 bedrägerier om totalt 85 miljoner kronor som mannen misstänks för.

29-åringen nekar till brott och menar att allt handlar om misslyckade affärsinvesteringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet