Misstänkt svarttaxiförmedling oroar polisen

Publicerad

Officiellt handlar sidan om samåkning – i verkligheten fungerar den som en central för organiserad svarttaxi i Karlskrona. Nu varnar polisen för riskerna med att utnyttja den olagliga affärsverksamheten.
– Den som åker har inga som helst garantier för någonting, säger Petter Wahllöf, gruppchef på trafikpolisen i Karlskrona.

Samåkningssidan administreras via Facebook och fylls frekvent med erbjudanden från privatpersoner som framför allt kvällar, nätter och helger erbjuder körningar inom Karlskrona kommun. På sidan – som samlar drygt 3 000 medlemmar – står det uttryckligen ”inget prat om pengar”, men SVT Nyheter Blekinges granskning visar att flera av dem som frekvent annonserar ändå tar betalt för tjänsten. En resa för två personer från Karlskrona till Rödeby klockan 22:00 en lördag skulle exempelvis kosta 170 kronor, enligt en av de förare som SVT varit i kontakt med.

– Är det utbrett och vanligt förekommande är det olyckligt. Det blir en snedvriden konkurrens mot de seriösa aktörer som finns här, säger Petter Wahllöf, polis i Karlskrona.

Petter Wahllöf, polis i Karlskrona. Foto: Ellinor Rostedt

Krävs taxibil och tillstånd

Att bedriva organiserad taxiverksamhet utan ha giltig legitimation eller tillstånd är olagligt och kan ge böter. 

– Att erbjuda den här typen av tjänst mot betalning är olaga taxitrafik. Man måste bland annat ha tillstånd, taxibil med taxameter och taxilegitimation, säger Petter Wahllöf.

Det är inte olagligt att beställa eller åka svarttaxi men det kan vara förenat med stora risker.

– Det kan vara en bil som inte är besiktigad med en förare som inte har körkort och som kan ha kört i två dygn om det vill sig illa, säger Petter Wahllöf.

Utsatta kunder

Verksamheten bedrivs även kvällstid och eftersom en del kunder använder svarttaxi efter en utekväll på stan kan kunden, enligt polisen, vara utsatt eftersom att man inte vet vem som sitter bakom ratten.

– Du vet inte vad du sätter dig i för fordon. Du vet inte om föraren har körtkort eller är nykter, säger Petter Wahllöf.

Fenomenet med svarttaxiförare som hittar kunder på Facebook och andra forum på nätet är inte nytt. Redan för två år sedan varnade polisen i Blekinge för oseriösa aktörer, som då dessutom visade sig vara dömda för olika vålds- och narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer