Blekinge tingsrätt Foto: TT

Misstänkta kidnapparen: ”Träffade mannen i fem minuter”

Uppdaterad
Publicerad

De två män i 20-årsåldern som under förra veckan häktades, på sannolika skäl misstänkta för människorov, överklagar tingsrättens beslut. Orsaken: de anser att polisens bevisning är för svag.
”Vi träffades i fem minuter på kvällen. Han var stressad”, uppger den häktade 20-åringen enligt sin advokat.

De båda männen misstänks för att ha fört bort den 55-åring i Karlskrona som varit försvunnen sedan en dryg vecka tillbaka.

Under fredagen häktades de två männen, på sannolika skäl misstänkta för människorov. Båda nekar till brott.

Bristfällig bevisning

Nu meddelar deras respektive försvarsadvokater att de överklagar tingsrättens beslut om häktning.

– Vi tycker inte att det finns någon grund för häktning och inte tillräcklig bevisning för misstankegraden sannolika skäl. Rubriceringen är människorov, men brottsmisstankarna är opreciserade. Vi vet inte så mycket mer om vad det är min klient ska ha gjort, så det är svårt att bemöta anklagelserna, säger den ena mannens försvarare, Karl Hamstedt.

Anmälde själv försvinnandet

I sitt överklagande redogör Hamstedt för 20-åringens version av vad som hände:

Han, den andra häktade 20-åringen samt den försvunne 55-åringen träffades vid 20-tiden på lördagskvällen.  Mötet varade i fem minuter eftersom 55-åringen var ”lite stressad”. Tvärtemot vad vittnen uppgett säger 20-åringen att han och den medmisstänkte gav sig ut med båten först morgonen därpå.

Senare samma dag polisanmälde 20-åringen själv försvinnandet, sedan han fått veta att 55-åringen inte dykt upp på sin arbetsplats.

Av överklagandet framgår att polisen hittat blodspår på den plats där åklagaren misstänker att bortförandet skett, något 20-åringen menar har en naturlig förklaring.

Förnekar brott

Eric Widner, försvarare för den andra mannen, meddelar att en överklagan kommer att lämnas in under dagen.

– Jag kan inte gå in på några detaljer kring varför, men det hänger såklart ihop med att min klient förnekar brott, säger han.

Överklagan lämnas in till tingsrätten, men det är hovrätten som prövar överklagan.

– Beslutet tas normalt inom två till tre dagar, säger Eric Widner.

Bekräftar uppgifter om beslagtagen båt

Under måndagen valde också chefsåklagare Anne Boijmarker att bekräfta de uppgifter som SVT Nyheter kunde avslöja i fredags – att en båt tillhörande de två misstänkta beslagtagits och undersökts av polisen.

– Det stämmer att vi har beslagtagit en båt, men jag kan inte gå in på vilken koppling den kan ha till ärendet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet