Camilla Brunsberg (M), oppositionsråd i Karlskrona, toppar Moderaternas föreslagna riksdagslista. Foto: SVT/Jennifer Alm

Hon föreslås bli Moderaternas toppkandidat i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Moderaternas egen nomineringkommité vill se Camilla Brunsberg, oppositionsråd i Karlskrona, som toppkandidat på valsedeln inför nästa års riksdagsval.

Det var i våras som Annicka Engblom, efter fyra mandatperioder som moderat representant för Blekinge i riksdagen, meddelade att hon inte ställer upp för omval i valet 2022.

När Moderaterna i Blekinge i slutet av oktober genomförde sitt interna provval till riksdagsvalsedeln stod Camilla Brunsberg som vinnare, med 137 röster.

På andra plats kom Karlshamnspolitikern Elin Petersson, med 99 röster, följd av Åsa Coenraads, nuvarande riksdagsledamot för Västmanland, på 98 röster.

”Ett svårt val”

När nomineringskommiténs förslag till valsedeln kom under onsdagsmorgonen stod det klart att man fastställt samma tre toppkandidater.

– Det har varit ett svårt val. Vi har tre kompetenta kvinnor som alla är skickliga politiker. Men ser man till provvalet så fick Camilla Brunsberg klart flest röster av medlemmarna, och det anser jag att vi måste ha respekt för, säger Carl-Göran Svensson, nomineringskommitténs ordförande.

Vem som blir Moderaternas toppkandidat till riksdagen kommer att avgöras på partiets nomineringsstämma den 20 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.