Foto: SVT

Mörrums bruk några centimetrar från mångmiljonförlust

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets översvämning i Mörrumsån kunde kostat Mörrums bruk miljontals kronor.

Vattennivån var nämligen så hög att det endast skiljde centimetrar från att hela produktionen slogs ut.

Sedan mätningarna startade 1910 har bara de stigande vattenmassorna 1928 varit värre än förra årets översvämning. En av fabrikerna som är i fara när Mörrumsån svämmar över är Mörrums bruk. Där höjdes beredskapen för att produktionen var på väg att slås ut.

– Det var nära, några centimeter bort. Om vattnet dränker den elektroniska utrustningen i vår råvattenstation bredvid Mörrumsån så får vi inget vatten till fabriken och måste stoppa driften, säger Nilla Dahlin, som är hållbarhetschef på Södra Cell Mörrum.

Klimatkrisen

”Miljonbelopp i förluster”

Om fabriken stannar på grund av en översvämning får det stora ekonomiska konsekvenser.

– Det handlar om miljonbelopp i förluster om vi står stilla, säger Nilla Dahlin.

Se mer om hur översvämningen hotade bruket i klippet.

Fakta om granskningen

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet