Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen står åtalad i Blekinge tingsrätt misstänkt för grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman. Foto: Frida Lindhe/SVT

Motorsågsmannen i rätten: ”Jag ville skrämmas”

Uppdaterad
Publicerad

I rättssalen berättar den tilltalade motorsågsmannen att han inte minns så mycket av natten i april – eftersom han hade druckit 20 öl.

Han säger vidare att han bara ville skrämmas när han gick till attack med motorsågen.

Under onsdagen hölls den sista rättegångsdagen mot mannen som står åtalad för grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman.

I klippet ovan: Hör mannens försvarsadvokat

Det var natten till den 7 april som en berusad man beväpnad med yxa och motorsåg ska ha gett sig på sin granne i östra Blekinge.

Just när han ska gå till attack anländer polisen som skjuter mannen i högra benet, efter att han stått kvar med motorsågen igång trots polisens vädjan om att han skulle släppa den.

Förstår att det uppfattades hotfullt

Under onsdagen hölls den sista rättegångsdagen i fallet där mannen står åtalad för både grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman. När motorsågsmannen hörs i rättssalen säger han att länge varit trakasserad av grannen och därför bestämt sig för att söka upp honom under natten.

– Jag bestämde mig för att skrämma upp honom så att trakasserierna skulle sluta, säger den åtalade mannen som också berättar att han druckit 20 öl vid tillfället och därför inte minns så mycket.

Han säger att han förstår att polisen uppfattade situationen som hotfull, men att skjutningen hade kunnat undvikas.

– Polisen skrek i mun på varandra så jag hörde inte vad de sa. Hade de bara tagit det lite lugnt så hade detta aldrig hänt, säger han.

Enligt mannen hade han aldrig för avsikt att skada polisen.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till fängelse i 3-4 år. Mannen kommer att vara fortsatt häktad fram tills att dom faller om en vecka.

Hör åklagare Marie Lindström i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Marie Lindström Foto: Frida Lindhe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.