Foto: SVT / TT

Museipersonalens skräck: döda fladdermöss

Uppdaterad
Publicerad

Förvirrade fladdermöss har blivit ett arbetsmiljöproblem i Blekinge Museums magasin på Rosenholm. Flera gånger har personalen tvingats ta hand om döda djur som kommit vilse i lokalerna. Nu hoppas museet på hjälp från länsstyrelsen.

Problemen med fladdermössen började redan förra sommaren, men situationen upplevs nu så besvärlig att Blekinge Museum vänt sig till länsstyrelsen för att få hjälp med den svåra utmaningen att hålla de fridlysta djuren ute från magasinsförrådet.

– Vi vet inte var fladdermössen tar sig in, det krävs väldigt små utrymmen. Men vi hoppas kunna identifiera öppningen och sedan vill vi att vi får dispens för att täta hålet, säger länsmuseichef Marcus Sandekjer.

När djuren väl tagit sig in i magasinet blir de stressade, hittar inte vägen ut – och dör.

”Väldigt obehagligt”

Marcus Sandekjer betonar att det inte handlar om någon fladdermuskoloni som permanent flyttat in bland objekten, men menar att situationen är så allvarlig att den blivit till ett arbetsmiljöproblem.

– Personalen som möts av döda eller svårt medtagna fladdermöss på morgonen upplever det som väldigt obehagligt. Ibland har de försökt hjälpa till genom att ge vatten, men det krävs då att den som gör det har handskar. Det är jättejobbigt att se djuren lida och vi är angelägna om att hitta en snabb lösning.

Oro för ruttna djur

Länsmuseets oro handlar också om att förvirrade fladdermöss ska ruttna på något av föremålen i lokalerna – utan att personalen upptäcker den döda gästen.

– Vi vill heller inte ha fladdermusspillning därinne, säger Marcus Sandekjer, som menar att det just nu är svårt att komma åt problemet.

– Vi kan exempelvis inte använda oss av fladdermusskrämmor eftersom de får ungar just nu och det skulle kunna leda till att vi skrämmer bort föräldrarna så att barnen lämnas kvar och dör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.