Foto: SVT

Musikprojekt ska hjälpa unga ut ur kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av musiken vill behandlingsassistenten Sara Andersson hjälpa unga missbrukare och kriminella ur sina destruktiva beteenden. En av ungdomarna som vill delta är 16-årige Emran ”Emeranoo” Frisk.

Emran Frisk är placerad på LVU-hemmet Ryds Brunn i Småland. Han har suttit inlåst i runt tre år, på grund av vad han beskriver som några dåliga val.

– Jag har gjort lite dumma saker helt enkelt. Jag har inte skött skolan och haft en svår period i mitt liv. Det är inget jag är stolt över men jag är här i dag och ska göra det bästa jag kan resten av livet, säger Emran ”Emeranoo” Frisk.

Karlshamn

Sara Andersson från Karlshamn arbetar som behandlingsassistent och var den som tog emot Emran på boendet. Vid sidan av sitt jobb pluggar hon till fritidsledare på Jämshögs folkhögskola, och när det var dags för examensarbete kom tanken på att starta ett musikprojekt.

– Det finns några killar på boendet som skriver jättemycket texter och spelar in i vår lilla studio. Så kände jag att jag vet att det är många som tagit sig ur det kriminella genom att göra saker de brinner för helt enkelt, säger Sara Andersson, behandlingsassistent.

Sjunger om flickvännen

SVT Nyheter Blekinge träffar dem i en musikstudio i Karlshamn, som vi har lånat för inspelningen. Där framför Emran sin låt, som han skrev på boendet för ett halvår sedan.

– När man sitter inlåst som jag gör kommer tankarna till en när man inte kan sova. Det regnar ute, hela livet var grått. Så kändes det, så då tänkte jag att ”jag skriver en låt”, säger han.

Låten handlar om hans flickvän, som han träffade en kväll på Falköpings centralstation. Emran skrattar åt minnet.

– Haha, det är kanske inte det mest romantiska. Jag skulle hem och där var hon. Sedan dess har hon funnits där för mig när jag haft det jobbigt och mått dåligt. Hon lyser upp mitt liv.

”Musiken betyder allt”

Sara Andersson vill ta med ungdomarna till Stockholm och spela in musik. Foto: SVT

Flera på boendet har redan visat intresse för musikprojektet och Sara håller nu på att samla in pengar för att göra det till verklighet.

– De ska få åka upp till Stockholm och träffa en inspiratör och föreläsare. Sedan ska de få spela in en text tillsammans med en som gör beats, master och mixning och sen spela in en musikvideo om de vill, säger hon.

Emran är glad över att få en chans att delta.

– Musiken betyder allt, verkligen allt. Du kan skriva musik om vad som helst, musik ska ju byggas utav glädje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet