– Det är första gången i mitt liv som vi är i detta läget, säger ordförande Bassam Aljamil, som startade Islamiska kulturföreningen. Foto: Diba Dehnad/SVT

Annorlunda firande när ramadan inleds i coronatider

Uppdaterad
Publicerad

Denna veckan inleds den muslimska fastemånaden ramadan – mitt under coronavirusets utbrott. Fastemånaden kännetecknas av gemenskap och umgänge, men kommer att firas lite annorlunda än vanligt.

I cirka en månad fastar muslimer, vilket betyder att de avstår från att äta, dricka, röka och ha sexuellt umgänge från gryning till solnedgång. Efter solnedgången bryts fastan, där matbordet dukas med flera olika rätter. Vänner och familj brukar äta tillsammans, men i coronatider är det svårt att samlas.

Efter coronavirusets spridning har moskén i Ronneby stängt ner och Islamiska kulturföreningen som anordnar träffar varje dag under ramadan har ställt in.

Corona i Blekinge

– Det är första gången i mitt liv som vi är i detta läget, säger ordförande Bassam Aljamil, som startade Islamiska kulturföreningen.

Föreningen har alltid varit en mötesplats för muslimer i Ronneby som inte kan ta sig till moskén i Karlskrona. Föreningen hyr en lokal i Folkets hus i Kallinge där muslimer kan komma för att be, studera eller umgås.

– Ramadan är en speciell månad för oss på föreningen då vi anordnar träffar varje dag och även bryter fastar tillsammans i stora umgängen, säger Bassam Aljamil.

”Vi är drabbade i hjärtat”

Men så kommer det inte bli i år. Nästan alla aktiviteter har tvingats ställas in. Bassam Aljamil vittar även om att flera håller sig hemma frivilligt för att minska smittspridningen.

– Vi är drabbade i hjärtat och i våra känslor. Vi brukar ju göra allt tillsammans och vi trivs verkligen med varandra, säger han.

Hadi Husinat och Adam Hussein. Foto: Diba Dehnad

Barnen: ”Vi har tråkigt”

Islamiska kulturföreningen anordnar flera träffar för barn som simskola, spelkvällar och lektioner i olika ämnen. Efter pandemins utbrott har de flesta aktiviteterna ställs in och de som är kvar deltar väldigt få i.

– Det är mycket snack överallt, även i skolan. ”En meters avstånd”, ”tvätta händer hela tiden”, säger Adam Hussein.

Kompisen Hadi Husinat håller med.

– Jag vet inte hur jag ska förklara mina känslor, men det är jättetråkigt, säger han.

Se mer i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet