Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olena Yavorskas son Dina fyllde elva år dagen då kriget bröt ut. På Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti pågår kriget fortfarande efter ett halvår. Foto: Jerker Hagman/SVT

När Olenas son Dina fyllde elva år bröt kriget ut i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På sonen Dinas elvaårsdag den 24 februari vändes tillvaron upp och ner för Olena Yavorska i Kiev. Ryssland gick till attack och på Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti pågår kriget fortfarande.

Utanför boendet Falkalyckan i Sölvesborg växer kastanjer, en symbol för Kiev, och som efter flykten till Sverige påminner om hemstaden.

– Vi hade ett bra liv i Kiev med jobb och skola. Jag är uppvuxen där och har mina vänner och släktingar där. När kriget kom fick vi gå de åtta våningarna till skyddsrummet varje gång flyglarmet gick. Jag ville sätta mitt barn i säkerhet och reste till Sverige, säger Olena Yavorska.

Blekinge län och kriget i Ukraina

”Det fortsätter, det slutar inte”

Den 24 augusti är det ett halvår sedan kriget bröt ut och det pågår fortfarande utan någon fred i sikte.

– Vi trodde inte att kriget skulle komma. Men när det kom trodde många att det skulle vara över efter två veckor. Men det fortsätter, det slutar inte, säger Olena Yavorska.

”Svårt att tänka på framtiden”

Hon har en universitetsutbildning i bland annat ekonomi från Ukraina. Nu planerar hon att lära sig svenska och hitta ett jobb. Hur det blir längre fram vet hon inte.

– Det är svårt att tänka på framtiden. Vi vill ha trygghet och säkerhet, men det finns inte i Ukraina i och med kriget, säger Olena Yavorska.

Se klippet för att följa med till Sölvesborg och möta Olena Yavorska med sonen Dina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet