Foto: SVT/Ronneby kommun

Näringslivschef bryter tystnaden: ”Ska jobba vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Ronnebys näringslivschef Torbjörn Lind väljer nu att kommentera kommunens polisanmälan om misstänkt brottslighet kopplad till näringslivsenheten.

– Det har varit tunga dagar, men jag tänker jobba vidare, säger han.

Det har nu passerat två veckor sedan Ronneby kommun valde att polisanmäla misstänkt ekonomisk brottslighet knuten till näringslivsenheten. En åklagarledd förundersökning har inletts, en tjänsteman i kommunen har fått lämna sin anställning – och Torbjörn Lind har fram till nu valt att inte svara på frågor om den uppkomna situationen.

Nu väljer han dock att berätta om hur de senaste veckornas turbulens påverkat honom i rollen som näringslivschef.

– Det har varit tunga dagar, ingen trevlig tid alls. Jag är ju ute mycket och träffar företagare och det är klart att jag har fått många frågor om det som inträffat, säger han.

Vad är det för frågor du får?

– Det handlar förstås om den polisanmälan som kommunen gjort. Men det är inte mycket jag har att ge till svar. Jag avvaktar vad utredningen visar.

”Kom som en överraskning”

Trots att Lind är chef på den enhet som kopplas till det upphandlingsförfarande som ligger till grund för kommunens anmälan tycker han inte att han på något sätt borde ha agerat annorlunda.

– Nej, jag kan inte se det. Det här kom som en överraskning för mig. Nu har jag försökt skaffa mig en klarare bild och kan inte se att jag gjort fel i detta, säger Torbjörn Lind, som också understryker att han ska jobba kvar i kommunen.

– Jag har politikernas fortsatta förtroende och kan dementera ryktena att jag tvingats sluta eller gått hem.

Enligt Torbjörn Lind har det faktum att en utpekad tjänsteman nu lämnat kommunen inte påverkat den löpande verksamheten.

– Den rullar på som vanligt. Jag har visserligen tvingats göra lite omstuvningar, men det är ingenting som stör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.