Foto: SVT

Kommunen polisanmäler misstänkt ekobrott

Publicerad

Ronneby kommun har polisanmält en eller flera tjänstemän misstänkta för ekonomisk brottslighet. Det är i samband med en extern granskning kring felaktiga köp av konsulttjänster som misstankarna har uppdagats.

Det var i en stickkontroll som det upptäcktes att utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun köpt in konsulttjänster för totalt 3,5 miljoner kronor för att revitalisera handelsprogrammet vid Knut Hahn-skolan. Men någon upphandling hade inte gjorts, trots att det strider mot lagen om offentlig upphandling.

Kommunrevisorerna gjorde en djupare granskning av ärendet och fick då misstankar om att brott begåtts av en eller flera tjänstemän på kommunen.

– Det som kommit fram är mycket allvarligare än att inte följa lagen om offentlig upphandling, säger Jan-Anders Palmqvist (S), ordförande i kommunrevisionen.

Kommunen tystlåtna om detaljer

Kommunen har nu gjort en polisanmälan efter misstankar om ekonomisk brottslighet.

– Femte oktober gjordes en polisanmälan till Ekobrottsmyndigheten. Anmälan är undertecknad av mig och kommundirektören Magnus Widén, skriver Mathias Kågell, kommunjurist, i ett sms.

Även om misstankarna om brott uppdagades i granskningen av inköp av konsulttjänster på utbildningsförvaltningen, avser anmälan en annan enhet på kommunen, enligt kommunikationsavdelningen. Men om det handlar om en eller flera personer som är anmälda vill inte kommunen kommentera.

– Jag kan inte kommentera mer i nuläget. En rättsutredning och polisutredning pågår och vi får återkomma när den är klar, säger Johanna Nilsson, kommunikatör på Ronneby kommun.

”Gynnats på otillbörligt sätt”

Kommunen vill heller inte kommentera detaljer kring det misstänkta brottet, men i ett pressmeddelande som skickas ut en halvtimme efter SVT:s publicering citerar kommunen ur anmälan:

”Företrädare för Ronneby kommun har på oriktiga grunder ingått avtal med lokala näringsidkare. Ronneby kommun har anledning att anta att tillvägagångssätten har skett på sådant vis att enskilda personer kan ha gynnats på ett otillbörligt sätt.”

Varken kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) eller oppositionsrådet Malin Norfall (S) vill kommentera uppgifterna. Kommundirektören Magnus Widén har inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronneby

Mer i ämnet